Polybius.

Polybius was een Romeinse historicus, die werd geboren in Griekenland, in Megalopolis op de Peloponnesos. Hij stamde uit een vooraanstaande familie. Net als zijn vader Lykortas bekleedde hij in zijn vaderstad belangrijke militaire en politieke functies.

Hij behoorde tot de duizend Griekse gijzelaars die na de Romeinse overwinning bij Pydna meegenomen werden naar Rome. Daar raakte Polybius nauw bevriend met Publius Cornelius Scipio Aemilianus , die hij later als adviseur volgde naar Spanje en Noord-Afrika.  Hij was de pleitbezorger voor en aantal bedreigde steden op de Peloponnesos, die aan zijn bemiddeling hun behoud dankten.

Polybius keerde, toen hij ouder werd, naar zijn geboortestad terug en speelde daar opnieuw een politieke rol. Hij wijdde de laatste periode van zijn leven aan de voltooiing van zijn beroemde werk De Historiën. Hierin zette hij de opkomst van Rome uiteen vanaf het begin van de Tweede Punische Oorlog tot de verwoesting van Carthago en Korinthe en gaf die geschiedenis een plaats in het geheel van de Hellenistische wereld.

Hij wilde aantonen dat de staatsvorm en de instellingen van de Romeinse Republiek een ideale synthese zijn van verschillende staatsvormen zoals de monarchie, de oligarchie en democratie. Hij legde daarbij de nadruk op de jaarlijks te kiezen consuls, de senaat en de volksvergadering, die elkaar onderling in evenwicht hielden.

Op 83-jarige leeftijd overleed hij aan de gevolgen van een val van zijn paard.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .