De uitgaven voor de zorg.

De overheidsuitgaven voor de zorg stegen tot voor kort explosief[1]. Dat komt door de veroudering van de bevolking, door de stijgende kosten van de medische  techniek, door de toename van de overhead als gevolg van een onterechte concentratie van zorginstellingen en door minder gemaakte werkuren van artsen en ander medisch personeel. Bovendien is de door de overheid betaalde zorg zorg duur door de miljoenen vreemdelingen die we hier huisvesten en die bovengemiddeld zorg blijken nodig te hebben. Tenslotte ook omdat er veel wordt aangeboden dat de mensen zelf zouden kunnen betalen of, als ze daar geen zin in hebben,  helemaal niet zouden hoeven af te nemen, omdat het niet strikt nodig is voor hun gezondheid. Dat zouden de meesten doen als het niet gratis was. De zorg is dus vooral duur omdat zij slecht is georganiseerd.

Er is aan de kostenstijging in de zorg heel wat te doen door een betere organisatie en door politieke keuzes te maken. Niet meer alle zorg aan iedereen op dezelfde manier aanbieden bijvoorbeeld, maar dat gelijke aanbod aan iedereen te reserveren voor de echt noodzakelijke zorg. Mensen vinden het niet erg om zelfredzaam te blijven zolang dat kan, integendeel, dat vinden ze prettig, maar ze zijn geen dief van hun eigen portemonnee.

De zorgwet van Schippers en Van Rijn heeft een dergelijk uitgangspunt en Van Rijn is een socialist. Maar veel andere socialisten zien het niet zo. Zij vinden dat in de zorg alles bij het oude had moeten blijven en dat we de kostenstijgingen uit de algemene middelen hadden moeten bijpassen. Dat kan ook makkelijk, zeggen ze, want stel de zorgkosten bedragen 10% van Uw inkomen. Ze stijgen met 4% per jaar en Uw inkomen stijgt maar met 2%. Dat lijkt op het eerste gezicht niet te doen, maar dat is schijn. Die stijging van de zorgkosten is immers maar 0,4 procentpunt en dat kan makkelijk uit die 2 procentpunt die U meer krijgt.

Ja, denk je dan, wanneer alleen de zorgkosten maar zouden blijven stijgen en de rest zou stilstaan of achteruitgaan. Geen  kinderen die opgroeien en duurder worden, geen huurverhogingen en de prijzen in de supermarkt blijven hetzelfde.

Doen die slimme mensen dat nu expres vraag je je meteen af, of zouden ze zich zelf ook voor de gek houden met die redenering? Volgens mij is het expres. Veel politici zijn uitstekend in staat om zich zelf voor de gek te houden, maar socialisten zijn slimmer dan het gemiddelde. Die houden vooral u en mij voor de gek, of dat proberen ze tenminste.

[1] In mln euro’s: 92 899,95 456 en 97496  in achtereenvolgens   2015, 2016 en 2017.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .