Turkije zakt weg.

Europa heeft onder het Nederlandse voorzitterschap een grote
fout gemaakt door, in het latente conflict in Turkije tussen het leger en de islamitische partij van Gül en Erdogan, partij te kiezen tegen het leger. Niet voor niets heeft de Nederlandse rapporteur Zürcher de hoogste Turkse civiele onderscheiding gekregen voor zijn werk en niet voor niets zijn in de jaren erna
een aantal hoge officieren vervolgd en in het gevang gezet zonder dat daar ander redenen voor waren dan het uitschakelen van het leger als speler in de Turkse politiek. Zonder de invloed van het leger van Atatürk koerst Turkije af op een islamistische staat van het type Iran, maar dan de Soennitische variant die in het Midden Oosten veel gevaarlijker is dan de Sjiitische. Atheïstische, of gewoon verdraagzame, Turken sluiten de ogen voor het gevaar en stemmen op Erdogan omdat ze hem bekwaam vinden, wat hij ook is en  democratisch, wat hij bepaald niet is.

Erdogan is een boosaardige man en het zou erg verstandig
geweest zijn van Amerika als het openlijk zijn steun had uitgesproken voor het Turkse leger en de seculiere elite die er nu nog is, zij het in het gevang. Naar het zich laat aanzien heeft de secularisatie van Atatürk zijn langste tijd gehad nu we Erdogan zijn gang hebben laten gaan.

Turkije en Iran tezamen ondermijnen nu de seculiere regimes in het midden oosten. Wie het goed voor heeft met de Dar al Islam zal de krachten moeten steunen die de secularisatie overeind houden en het bijgeloof bestrijden.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .