Wiki Leaks

Bradley Manning bezorgde Wiki Leaks 750,000 militaire en diplomatieke documenten en werd daarvoor tot 35 jaar veroordeeld. Een naar verhouding lichte straf die door Barack Obama vervolgens nog eens werd verminderd tot zeven jaar.

Voor een buitenstaander is niet helemaal begrijpelijk hoe zoiets als Wiki Leaks kan worden opgericht en kan blijven bestaan nadat is aangetoond dat zij zo wild met geheime informatie omspringt dat het aantoonbaar mensenlevens heeft gekost. Staatsgeheimen kunnen wel eens worden gelekt als publicatie  meer voordeel dan nadeel voor de samenleving oplevert, maar daar zal dan door een verantwoordelijk iemand en van geval tot geval over moeten worden beslist. Een organisatie die rijp en groen publiceert, kennelijk zonder eerst zelf de inhoud  te hebben gecontroleerd, dat zou ondenkbaar horen te zijn. Een rechter in Californië heeft de organisatie dan ook verboden, maar in hoger beroep is dat verbod weer ongedaan gemaakt.

Je kunt het moeilijk anders zien als een gigantische motie van wantrouwen aan het adres van de Amerikaanse overheid. Dat zou dan in overeenstemming zijn met de snelle achteruitgang die het openbare leven in de VS meemaakt sinds het begin van deze eeuw. Dat bij de laatste presidentsverkiezingen twee kandidaten van het kaliber Trump en Clinton het tegen elkaar opnamen, zou een halve eeuw geleden ondenkbaar zijn geweest. Robert Mueller, die een smetteloze reputatie heeft voor integriteit en eerlijkheid, ligt nu onder vuur omdat hij een onderzoek tegen personen uit het campagneteam van Trump is begonnen. Trump’s mensen zouden samengespannen hebben met de Russen tijdens de presidentscampagne.

Die laatste beschuldiging klinkt, vind ik, wat erger dan zij is, omdat het moeilijk voorstelbaar lijkt dat Russische propaganda een beslissende invloed kan hebben op Amerikaanse verkiezingen. Mensen die zoiets zeggen bedoelen waarschijnlijk dat de Russen geholpen hebben met het naar buiten brengen van de berichten over Hillary Clinton die met documenten had geknoeid tijdens haar campagne. Je kunt dat beïnvloeden van de campagne noemen maar dat is dan beïnvloeding  in gunstige zin. Dat kun je zelfs Russen niet kwalijk nemen.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .