Terug bij af.

Europa is terug bij af. Sinds de Vietnamoorlog heerste er bij de progressieve elite in ons werelddeel een afkeer van de Verenigde Staten die voor een neutrale buitenstaander niet helemaal te begrijpen is. Die afkeer is, sinds Trump president werd, weer helemaal terug.
Ik denk dat de achtergrond ervan gezocht moeten worden in het verlies van de Europese dominantie in de wereld. Men neemt het hier de VS kwalijk dat ze de staf hebben opgepakt die Europa uit haar handen heeft laten vallen.
Men was hier beter te spreken over de VS toen daar een vertegenwoordiger van een minderheidsgroep president werd. Obama gaf andere machten in de wereld de kans om invloed uit te oefenen en hield de VS wat op de achtergrond.
Maar de Europeanen hebben die kans op meer invloed niet gegrepen. Ze hebben de burgeroorlog in Syrië zijn gang laten gaan zonder er iets aan te doen en hebben zich ook onthouden van enige daadwerkelijke reactie op het optreden van president Poetin ’s Rusland in Syrië.
Europa heeft aarzelend geprobeerd om Oekraïne in te lijven bij de EU. Toen Nederland weigerde daaraan mee te werken en Rusland de opstand in het Oosten van dat land ging steunen, heeft Brussel de zaak maar laten lopen. Men was daar in Brussel niet blij met het Nederlandse referendum, maar per saldo zal men toch wel gelukkig zijn dat men buiten dat wespennest is gebleven. Europa heeft geen eigen leger en ingrijpen hadden ze niet gekund.

Op zich is het wel te begrijpen dat mensen het echtpaar Obama en hun gezin sympathiek vinden, sympathieker dan hun opvolgers. Barack en Michelle Obama zijn inderdaad meer dan Donald Trump en al zijn vrouwen het soort mensen dat je met plezier bij je thuis zou willen ontvangen. Toch zegt dat niet dat Obama de betere president is. Eigenlijk kun je heel weinig dingen aanwijzen die goed gegaan zijn tijdens zijn presidentschap. Misschien alleen datgene waarom hij het meest bekritiseerd is, het in eigen hand houden van persoonlijke aanvallen op terroristen door middel van drones.
Hij had beloofd Guantanamo Bay te sluiten. Dat is niet gelukt. Hij heeft Obama Care ingevoerd maar het werd een grandioze mislukking. Veel te duur en te bureaucratisch. Zijn militaire terugtocht uit het Midden-Oosten heeft tot de burgeroorlog in Syrië en tot ingrijpen van Moskou geleid. Zijn speech in Caïro, die verzoening had moeten brengen tussen de moslimlanden en Amerika, heeft tot niets geleid. Nee, de acht jaar Obama zijn geen succes geweest, maar dat de man vol goede bedoelingen steekt kan niet ontkend worden. Dat helpt alleen niet erg.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .