Hoe doet Macron het?

 

Wie Hollande, Marine Le Pen en Macron met elkaar vergelijkt zal Macron wel de minst slechte keus vinden. Maar erg gelukkig met hun nieuwe leider kunnen de Fransen toch niet wezen. Hij heeft nauwelijks politieke ervaring, geen eigen politieke partij en de ideeën die hij in zijn eerste speech naar buiten bracht leken uit een opstel voor de  middelbare school te komen.
Persoonlijk heb ik meer met Marine Le Pen, maar dat Front National is natuurlijk een ramp. En verder heeft Le Pen in het buitenland net zo ‘n naam als Geert Wilders. Niemand wil iets met haar te maken hebben en voor Frankrijk zou dat een grote handicap zijn.
Laat Macron zijn best maar doen en misschien is hij dan over een jaar of  vijf wel een geschikte president en heeft Le Pen intussen haar partij gereorganiseerd en van naam veranderd. Europa kan niet zonder Frankrijk en een democratisch land kan op termijn niet zonder twee politieke bewegingen die beide in staat zijn om het land te regeren.
Gelukkig is de Franse overheid met afstand de beste van Europa en kan het land ook zonder ervaren politieke partij een tijd lang wel behoorlijk worden geregeerd.
Bij ons hier in Nederland hebben we een flink aantal uitstekende bedrijven, maar een overheid die niet in de schaduw kan staan van de Franse. Het Nederlandse talent geeft de voorkeur aan de commercialiteit. We vinden dat kennelijk een prettiger manier van leven. Ambtenarij is van nature hiërarchisch en Hollanders hebben iets tegen hiërarchie. Frankrijk en Nederland zijn binnen Europa in politieke zin uitersten, maar hebben op een of andere manier altijd heel redelijk met elkaar overweg gekund. Ook Macron en Rutte kunnen met elkaar door een deur, dat is te zien. Gelukkig maar.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .