Trump en Geert.

Als de Democraten vorig jaar jaar met een fatsoenlijke kandidaat waren gekomen in plaats van met Hillary Clinton, dan had Donald Trump geen kans gehad. De Republikeinen stonden als partij niet achter Trump, maar de Democraten stonden, gek genoeg, wel achter Clinton. Trump was, als je het goed bekijkt, alleen maar de door de Democraten gewenste ideale tegenkandidaat.
Hillary Clinton is niet alleen iemand die niet te vertrouwen is en die met een boef getrouwd is, ze was intussen ook iemand die fysiek niet meer geschikt was voor het ambt waar ze zich kandidaat voor had gesteld. Daarom is gebeurd wat iedereen voor onmogelijk had gehouden: Donald Trump werd president van de US of A. Heads they win and tails we lose, er zat dit keer niets anders in het vat.
Hier in Europa worden Geert Wilders en Marine Le Pen wel met Trump vergeleken, maar dat lijkt mij onterecht. Als je naar de carrière van deze drie kijkt en met name naar die van Trump, dan zie je grote verschillen. Trump is altijd een onroerend goed tycoon geweest met een bedenkelijke reputatie. Bestuurlijk of politiek heeft hij geen enkele ervaring. De meerderheid van de Amerikaanse bevolking heeft een uitgesproken hekel aan de man. Marine Le Pen en Wilders zijn beide ervaren politici die populair zijn bij hun doelgroep en een legitieme democratische rol vervullen.
Marine Le Pen heeft het fascistoïde Front National dat ze van haar vader heeft overgenomen gezuiverd van de ergste elementen en is zelf een totaal ander en geciviliseerder persoon dan haar vader. Haar partij is een flink stuk naar het midden opgeschoven en heeft meer aanhang bij de gewone mensen dan de Parti Socialiste.
De socialistische partij is in Frankrijk, net als in Nederland, een overheidspartij geworden. Die krijgt haar stemmen van de mensen die voor hun levensonderhoud van de overheid afhankelijk zijn. Socialistische kiezers zijn cliënten van de vakbonden en van de overheid, meer handophouders dus dan vrije burgers.
Geert Wilders is bij ons de antipartij, d.w.z. de mensen stemmen op hem om aan te geven dat ze tegen het establishment zijn of tegen de manier waarop de overheid functioneert. Maar de reputatie die hij, niet alleen in Nederland maar ook ver daar buiten, heeft van een ultra rechtse politicus in de stijl van de Oostenrijker Haider of de Noor Breivik is onverdiend. De man is een uitstekende parlementariër. Zijn bezwaren tegen de immigratie van allochtonen uit Afrika en Arabië zijn terecht en dat hij permanente bewaking nodig heeft bewijst alleen maar dat hij op dat punt gelijk heeft. Ook zijn bezwaren tegen het functioneren van de EU zijn niet onredelijk. Veel verstandige mensen zijn voorstander van een splitsing van de EU.
De opkomst van al die andere rechtse partijen, zoals nu weer die van Thierry Baudet, in plaats van de totstandkoming van één rechtse partij, kan alleen maar verklaard worden door de haatcampagne die tegen Geert Wilders wordt gevoerd en waar geen redelijke basis voor te vinden is.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, Nederland, politiek. Bookmark de permalink .