Frau Angela Merkel.

Een vriend, die net terug kwam van een bezoek aan Duitsland, vertelde me over zijn ervaringen daar. Wat hem was opgevallen was dat Duitsers met hun eigen verleden zo helemaal niets meer lijken te hebben. Van de Holocaust en van de twee wereldoorlogen, die hun grootouders waren begonnen, hadden ze wel gehoord en dat verafschuwden ze massaal, maar van de historische feiten wisten ze heel weinig en van het Duitse verleden van voor de wereldoorlogen eigenlijk helemaal niets.
Ze waren na de tweede wereldoorlog overgestapt van een Duitse naar een quasi Angelsaksische cultuur. Wat je in Duitsland aantrof, vond hij, was een cultureel vacuüm. En omdat het met zijn tachtig miljoen inwoners en zijn enorme economische potentieel toch het belangrijkste land van West Europa was, vond hij dat behoorlijk zorgelijk.
Over Angela Merkel had hij een interessante theorie. Hij had geprobeerd uit te vinden wat haar carrière geweest was in de DDR, voor ze naar West Duitsland afreisde en wat hij daar gevonden en vooral ook niet gevonden had, daar maakte hij zich ongerust over. Hij had de indruk dat ze in de DDR steeds op invloedrijke posten had gezeten maar altijd het soort posten waarin je buiten de publiciteit kon blijven. Het was niet alleen dat ze in die tijd kennelijk een bekende van Poetin was geweest, maar ook belangrijk genoeg om ruzie met hem te krijgen. Ze kwam naar het westen als een beschermelinge van Kohl, maar binnen een mum van tijd was Kohl van het politieke toneel verdwenen en had zij bij de CDU CSU de macht in handen.
Ik reageerde wat terughoudend op die analyse maar vond hem wel de moeite waard om er eens over door te denken.
Merkel is natuurlijk een uiterst bekwame vrouw en dat was ze ook toen ze nog in de DDR leefde. Ten zij je dat perse niet wilt, kom je dan min of meer vanzelf op belangrijke posten terecht. In een communistisch land als de DDR zijn dat dan vlug politieke functies. Die ruzie met Poetin kan toeval zijn geweest maar wel aanleiding, misschien, om toch maar liever naar het westen te vluchten.
Kortom zo ’n verzameling feiten leent zich voor verschillende interpretaties. Zelf ben ik nogal op die vrouw gesteld en heb ik een voorkeur voor een positievere kijk op haar carrière, maar ik geeft toe, je kunt er alle kanten mee uit.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, geschiedenis, overheid. Bookmark de permalink .