De rol van de oliestaten.

Waar in Europa en de VS weinig aandacht voor bestaat is voor de rol die Saoedie Arabië en de Golfstaten spelen in de burgeroorlogen in Syrië, Irak en Jemen. De wapens waar mee de soennitische opstandelingen in de Arabische wereld vechten en aanslagen plegen in het westen worden in het westen gekocht en door of in opdracht van de oliestaten geleverd aan terroristen in de strijdgebieden en Europa.
Als we een einde zouden willen maken aan veel van het geweld in het Midden Oosten zouden we er goed aan doen die golfstaten en bij voorkeur ook het Iran van de Ayatollahs naar het door hen zo verlangde Aards Paradijs te helpen. Amerika wil daar niet van horen om humanitaire redenen en ook omdat het westen voorlopig nog afhankelijk is van ongestoorde olieleveranties uit het Midden Oosten.
Zoals U weet is Amerika bezig in die situatie verandering te brengen door het moderniseren van de Shale Oil extraction. Als de olieprijs blijvend boven de 35 dollar de barrel zou komen is die exploitatie levensvatbaar en zou het met de westerse afhankelijkheid van het Midden Oosten afgelopen zijn. In het overleg tussen de G7 zouden daar afspraken over te maken zijn. Ook China en Japan zouden er baat bij hebben als de olieprijs voor langere tijd stabiel zou blijven. Voor Rusland is een hoge olieprijs een voorwaarde voor de modernisering van haar economie en de Europese en Aziatische industrie landen kunnen zich die relatief hoge prijs wel permitteren.
Er bestaat voldoende belang in de rest van de wereld om het Midden Oosten te ontdoen van een machtpositie die ontleend wordt aan het bezit van de grootste oliereserves in de wereld. Als we rust in dat deel van de wereld belangrijker vinden dan de winsten van de oliemaatschappijen zouden we het moeten doen.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten, oorlog. Bookmark de permalink .