De bommen op Hiroshima en Nagasaki waren ethisch oké

In Japan worden jaarlijks in augustus de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki herdacht.
Het is bizar dat in dat land wel die twee bommen jaarlijks worden herdacht maar niet de verschrikkingen die het heeft aangericht in zijn buurlanden. President Truman, die een fatsoenlijk mens was en een uitstekende president van de VS, heeft het bevel gegeven voor het gooien van de atoombommen om zo een einde te maken aan een oorlog die door Japan is begonnen en die in China bijna vier miljoen doden heeft gekost, voor het merendeel onschuldige burgers.
Hoeveel doden de Japanners in totaal in de tweede wereldoorlog op hun geweten hebben is nooit nauwkeurig vastgesteld maar de schattingen lopen tot boven de zes miljoen. In Nanking alleen zijn meer dan driehonderd duizend Chinese burgers op de meeste wrede manier om het leven gebracht in een orgie van Japanse lustmoord.
Vijf procent van de Filipijnse burgerbevolking heeft de Japanse bezetting niet overleefd. Daar herdenken ze de dodenmars naar Bataan. De aanleg van de Birmaspoorweg heeft meer dan honderd duizend doden gekost onder de plaatselijke dwangarbeiders en de geallieerde krijgsgevangenen.
Volgens Lee Kuan Yew, premier van Singapore, bedroeg het aantal vermoorde burgers in zijn stad tussen de 50000 en de 90000. Er is een hele reeks grootscheepse moordpartijen, waar met grote afschuw aan wordt teruggedacht en die voor altijd opgetekend staan in de geschiedenis, maar die niet ieder jaar door de Japanners worden herdacht. Een aantal bekende zijn die op het Alexandra Hospital in Singapore en op Ambon in Indonesië, op het eiland Banka, in Parit Sulong, in Palawan, op Tintaen op Sulug Eiland in Shinyo Maru, in Pontianak op Borneo en daarnaast nog talloze andere incidenten, die niet allemaal zijn opgetekend en onthouden.
Over het gebruik door Japan van chemische wapens, medische experimenten, het routineuze gebruik van marteling als ondervragingstechniek, over de manieren om het moorden en om de martelingen verborgen te houden en alle andere verschrikkingen van de Japanse oorlogvoering kunt U lezen op de site https://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_war_crimes#Mass_killings.

Dat alles bij elkaar stelt de bommen op Hiroshima en Nagasaki in ruimschoots de schaduw en dat maakt de bijzondere aandacht die in Japan aan die bommen wordt besteed zo wrang. Ten onrechte ook meent men in Japan dat het goed zou zijn als een Amerikaanse president een vorm van verontschuldiging uit zou spreken. Zelfs Obama durft dat niet aan, omdat de verontwaardiging over een dergelijke omkering van de schuld voor de verschikkingen van de Japanse oorlog op te veel verontwaardiging zou stuiten in de VS en in de landen die van de Japanse wreedheden het slachtoffer zijn geworden.
De bommen die een eind gemaakt hebben aan de oorlog en meteen ook aan het Japan dat die oorlog op zijn geweten heeft, waren een zegen voor de mensheid. Het was een wijs besluit van president Truman die daarmee een verder verlies van miljoenen mensenlevens heeft voorkomen.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, ethiek, oorlog, Verre Oosten. Bookmark de permalink .