Wit en zwart.

Naar aanleiding van het racistische schietincident in Charleston las ik dat veel Amerikanen moeite hebben met hun zwarte president. Dat vind ik vreemd. Obama heeft wel een donkere huid maar verder is hij zo blank als maar kan. Als Amerikanen iemand zwart noemen dan plaatsen ze hem in een heel specifieke Amerikaanse subcultuur. Een van de kenmerken daarvan is dat de voorouders van die cultuur slaven waren. Die slaven werden gehaald van de Afrikaanse westkust en waren praktisch zonder uitzondering Bantoe’s.
De Luo ’s, waar Obama van zijn vaders kant uit stamt, zijn Niloten en niet veel nauwer verwant met de Bantoe’s dan Europeanen. Ze zijn zwart omdat hun voorouders altijd in de tropen hebben gewoond en om dezelfde reden hebben ze kroeshaar, twee lichaamskenmerken die Papoea’s ook hebben. Dat zijn eigenschappen die het overleven in de tropen bevorderen.
Obama’s vader scheidde van zijn vrouw toen het jochie een kleuter was en ze hertrouwde met een Indonesiër. In Indonesië bleef hij tot hij tien was. Daarna is hij in hoofdzaak opgevoed door zijn blanke opa en oma op Hawaï en verder heeft hij gestudeerd in de VS. Hij is cum laude afgestuurd en president van de Law Review geweest aan Harvard Law School.
Dat is een opvoeding en dat zijn kenmerken die helemaal niets van doen hebben met de getto’s waar men de zwarte Amerikanen mee identificeert. Obama beschouwen als een gettobewoner is tamelijk achterlijk.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, beschaving, discriminatie en bureaucratie. Bookmark de permalink .