Het ANC, jammer.

Ook het ANC heeft geen eind kunnen maken aan de corruptie en de armoede in Zuid Afrika, zei de NOS zes jaar geleden [1] in het nieuws. Dat was een gotspe. Het ANC is de hoofdoorzaak van de corruptie en armoede in het land. Je kunt van alles zeggen van het oude Zuid Afrika van de apartheid maar niet dat het corrupt was of nepotistisch. Sinds de afschaffing van de apartheid en de invoering van de ‘democratie’ in Zuid Afrika is de armoede toegenomen en regeert de corruptie. Nog erger gesteld is het in het buurland Rhodesië, waar tot voor kort Mugabe regeerde, een man met een zwarte huid maar  een vooroorlogs Europese boosaardigheid en een ziel die lijkt te zijn opgebouwd uit de slechtste eigenschappen van beide continenten.

Maar in Zuid Afrika is het al  erg genoeg. Erger dan onder  het bewind van president De Klerk, toen men nog hoop kon hebben op een toekomst zonder raciale vooroordelen.

Ik ken Zuid Afrika en ben er vanaf het begin van de zeventiger jaren verschillende keren geweest. De apartheid was een deprimerende aangelegenheid. Mensen uit de samenleving sluiten vanwege hun huidskleur is niet alleen fout maar het is een fout uit het verleden waar de moderne wereld geen begrip  voor opbrengen kan. Het staat wel vast dat de Afrikaanders van de generatie van De Klerk dat zelf ook heel goed wisten. Als ze in hun eigen land een meerderheid hadden gevormd in plaats van een minderheid was de apartheid waarschijnlijk ook wel eerder afgeschaft of er misschien zelfs nooit gekomen, maar ze waren nu eenmaal een minderheid.

Het soort Afrikaanders waar mensen uit Europa in de zeventiger jaren zo’n hekel hadden is intussen grotendeels geëmigreerd. Veel wonen er tegenwoordig in Australië. De Boeren die in Zuid Afrika gebleven zijn, zijn over het algemeen flinke mensen. Zij houden naar vermogen het afglijden tegen van Zuid Afrika naar een Algemeen Afrikaans Peil.

Dat lukt niet erg, juist omdat ze intussen een te kleine minderheid zijn geworden. Nelson Mandela was een bewonderenswaardige man, maar hoeveel beter zou Zuid Afrika er niet aan toe zijn geweest als hij de president was geworden van een land waarin de ANC en andere criminele organisaties van deelname aan de regering waren uitgesloten. Corruptie en nepotisme vieren hoogtij in Zuid Afrika en het racisme is er net zo erg als vroeger; het is alleen van kleur veranderd.

[1] 8/1/12.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .