Een-ouder gezinnen.

Het Parool begint vandaag met de wat merkwaardige kop: ‘baby begint vaker met één ouder’.

Niet vaker dan vroeger, zou je zeggen. Kinderen beginnen allemaal met één moeder. Misschien dat de krant bedoelt dat het tegenwoordig wel eens voorkomt dat de vader voor de baby gaat zorgen omdat de moeder om een of andere reden wegvalt, doordat ze komt te overlijden of ernstig ziek wordt bijvoorbeeld. Maar dat wordt dan toch wel op een aparte manier uitgedrukt.

Kinderen leven vaker dan vroeger in een één-ouder gezin en een enkele keer is die ene ouder de vader, maar in minder dan één procent van de gevallen. Waarom dan die kop?

In de eerste plaats natuurlijk omdat de redactie van het Parool niet tot de intellectuele elite van dit land behoort. Zo ‘n kop is in elk geval nogal dom. Maar dat geeft niet. Het is best een gezellige krant en voor wie in Amsterdam woont is het ook een nuttige krant. En dat er tegenwoordig meer ongehuwde moeders zijn dan vroeger, zal niemand verbazen. Voor kinderen met ongehuwde moeders zijn er faciliteiten te over. Wie dat als vrouw wil, kan prima zonder vader voor haar kinderen. Ze loopt dan, hebben we kunnen lezen, een flinke kans  dat de directeur van de spermabank de vader van die kinderen wordt, maar dat moet ze er waarschijnlijk maar voor over hebben.

Of het voor die kinderen zo ideaal is, betwijfel ik overigens. Die zijn nog steeds het beste af in een gewoon ouderwets twee-ouder gezin, waarin de moeder alle tijd die daarvoor nodig is aan haar kinderen kan besteden. Dat ze daarnaast tegenwoordig ook een baan kan hebben, doet daar niet aan af. Zolang de kinderen maar nummer één blijven. Gelukkig is dat precies wat de meeste vrouwen willen, dus in de praktijk loopt het meestal wel goed.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .