Het schrijven van blogs.

Hoe mensen die een volle baan hebben aan het schrijven van blogs toekomen begrijp ik niet. Ik zou er, voor ik ophield met werken, nooit de tijd voor gevonden hebben. Je schrijft niet alleen je stukjes,  wat je een paar uur per dag kost , maar je bent ook nog een behoorlijke tijd bezig met nachecken van je feiten en met het beantwoorden  van reacties, die soms wel en soms niet op het blog zelf worden gegeven.

Het is daarbij wonderlijk hoe voorzichtig mensen kunnen zijn bij het geven van een eigen mening, vooral als ze een functie in de politiek of de ambtenarij hebben. Ik heb moeite me daar wat bij voor te stellen. Je kunt als ambtenaar of minder bekende volksvertegenwoordiger toch best de discipline accepteren die je baan nu eenmaal meebrengt, zonder dat je daarvoor een eigen mening prijs hoeft te geven? Wordt het je te gek met de partijdiscipline, dan kun je nog altijd opstappen. We leven toch in een vrij land? Ik kan me moeilijk voorstellen dat premier Rutte of Marjolein Moorman mensen zouden laten ontslaan alleen omdat die op sommige punten er een andere mening  op nahouden dan zij zelf.

Ik heb eens een lijstje gemaakt van een paar radicale stellingen die ik op mijn blog gezet heb en waarop ik soms geen enkele reactie gehad heb op die plek maar wel via een andere weg telefonisch of via een gemeenschappelijke kennis.

Veel instemmende reacties bijvoorbeeld op mijn stelling dat  de EU het beter zonder parlement en commissie zou kunnen stellen en beter af zou zijn met deskundige doelorganisaties.

Instemming met mijn overtuiging dat een grondige grote schoonmaak bij de overheid alleen kan via vervanging van de bestaande overheidsinstellingen en niet door een geleidelijke verbetering van de bestaande organisaties. Ook instemming met de constatering dat Plasterk dat niet erg handig aanpakt.

Gemengde reacties op mijn stelling dat de meeste journalisten en politici die over neoliberalisme praten van hun gezond niet weten waar ze het over hebben.

Instemmende reacties met mijn stelling dat liberalen juist voorstanders zijn van een effectieve overheid maar dan wel van een schoenmaker die zich bij zijn leest houdt.

Gemengde reacties op mijn voorstel om de agogische studierichtingen af te schaffen aan universiteiten en hogere toelatingseisen te stellen aan andere geesteswetenschappen. Positieve uit de bèta hoek en mirabele dictu ook een paar van  sociologen, maar van die kant toch vooral verontwaardiging.

Dat zijn toch allemaal zaken waar je ook gewoon op een blog zou kunnen reageren en een enkele keer gebeurt dat ook wel, maar meestal dus niet. Reageren doen de meesten op de ver van mijn bed show en niet op zaken waarop je hier kunt worden aangesproken, kennelijk.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .