De bepalingen tegen eigen richting.

De PVV wil dat slachtoffers van criminaliteit die zich verweren en daarbij te ver gaan alleen veroordeeld worden als bewezen wordt dat zij dat moedwillig en onnodig hebben gedaan. Onder onnodig bijvoorbeeld te verstaan dat geen redelijk mens dat onder welke
omstandigheid dan ook zo zou hebben gehandeld. Daar valt veel voor te zeggen, omdat een aantal veroordelingen in het verleden van mensen die zich verweerden een aanslag zijn geweest op het rechtsgevoel van de gemiddelde burger. Ik denk aan die vrouw uit de Bijlmer die al een keer was aangerand in de lift en sindsdien een pistool bij zich had. Toen ze daar bij een tweede aanranding gebruik van maakte werd ze veroordeeld, iets wat veel mensen choqueerde.

Of die strandtenthouder in Zandvoort van wie de gasten bedreigd werden en lastig gevallen door een groep Marokkanen. De man hield zich de straatschenders in eerste instantie met een knuppel van het lijf.  Toen ze later met zijn allen verhaal kwamen halen bedreigde hij ze met een gaspistool: dertig dagen cel en 200 euro schadevergoeding.

Dat de PVV daar bezwaar tegen heeft vind ik begrijpelijk. Dat aan de andere kant justitie bezorgd is dat we in een  geweldspiraal terecht komen als mensen wordt toegestaan om eigen richting te gebruiken vind ik ook wel weer begrijpelijk. De oplossing is betere handhaving door de politie, maar die komt bij de eigen afweging van prioriteiten daar niet of onvoldoende aan toe. In zulke gevallen moet de overheid de hand in eigen boezem steken en strandtenthouders meer ontzien.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .