Dokkumer vonnis.

Van de week zijn de vonnissen gewezen in de zaak van de bescherming van de Dokkumer kinderen tegen de vijanden van Zwarte Piet uit Amsterdam. Voor veel mensen zal het als een verrassing zijn gekomen dat het de mensen waren die de kinderen wilden beschermen, die veroordeeld werden. Veel vonden dat het de Amsterdammers waren die het gevaar hadden gezet en dat zij het dus ook waren die veroordeeld moesten worden. Maar de rechtbank keek alleen naar het risico dat genomen werd door de weg naar Dokkum te blokkeren en, al was er niets gebeurd, het nemen  van dat risico alleen al werd als zeer strafwaardig gezien.

Als ik officier geweest was in deze zaak had ik niet vervolgd, geloof ik. En als het om een of andere reden noodzakelijk had geleken om wel te vervolgen had ik allebei de groepen aangepakt. Die vrijheid van demonstratie waar de rechtbank het over had, vind ik, eerlijk gezegd, flauwe kul. Demonstreren tussen grote groepen kleine kinderen, die gemakkelijk in paniek kunnen raken kan niet worden toegestaan en rechters die menen van wel, horen niet in Nederland thuis.

Natuurlijk was het veel beter geweest als de politie de bussen uit Amsterdam had tegen gehouden in plaats van een stel Dokkumer burgers. De politie is er voor om de orde te handhaven  en de normale burgers te beschermen tegen fanaten. Dat de rechter hier aan het recht van demonstratie de voorrang gaf boven het recht van kinderen om verschoond te blijven van geweld, is voor normale mensen onbegrijpelijk. Dat soort rechters zou je liever niet zien hier in Nederland.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .