winst en verlies

Veel mensen denken, als er iemand is die verlies lijdt, dat is helemaal niet zo erg. Er is altijd wel iemand anders die dan winst maakt. Maar dat is niet zo. Veel verliezen ontstaan door slordigheid, door het nemen van onverantwoorde risico’s of door een andere vorm van domheid. Iemand pleegt geen onderhoud en zijn auto raakt total loss. Iemand bouwt een huis op een verkeerde plek en vindt nooit meer een koper. Met andere woorden, er zijn veel verliezen waar helemaal geen winst van een ander tegenover staat. Het voorkomen van dit soort verliezen is een zegen voor de samenleving, wat we worden er met zijn allen armer van. Soms maken mensen er hun beroep van dit soort verliezen te voorkomen en dat is dan een reden om de vlag uit te steken.

Het fonds dat de Nationale Hypotheekgarantie regelt opereert tegenwoordig op de huizenmarkt. Als de veilingprijzen te laag zijn naar haar smaak koopt ze de huizen uit de veiling, knapt ze op en verkoopt ze ondershands. Dat is een dure methode maar goedkoper dan achterover te leunen en de banken het bedrag te suppleren dat ze te kort komen op de veilingprijs.

Ik vind het prima dat die stichting dat doet. Je benadeelt er niemand mee. Integendeel,  je beperkt zo de kosten van het fonds en dus ook de premie die de huizenbezitters  voor hun garantie moeten  betalen.Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staan garant voor de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, maar het zijn niet deze overheidsorganen die de Stichting er toe gebracht hebben te gaan bieden op de veilingen en hun eigen klusjesmannen in dienst te nemen. Dat initiatief komt van de stichting zelf en voor mij mogen ze het bestuur  ondernemer van het jaar maken.

Wel zou ik het een goed idee vinden als een Tilburgse socioloog of econoom een onderzoek zou instellen waarom nu juist deze publieke stichting dit gat in de markt heeft ontdekt en winst zag waar anderen alleen maar verliezen zagen en zich daar al bij neergelegd hadden.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .