Loek Winter

Loek Winter was degene die indertijd het Slotervaart- en het IJsselmeerziekenhuis gekocht heeft. Hij staat bekend als een schrandere zakenman en je kunt je dus afvragen waarom hij daar zijn geld in gestoken heeft. Nu was het natuurlijk ook niet veel geld, als ik goed ben ingelicht. Hij heeft een stichting opgericht en die zelf minimaal gefinancierd en die stichting heeft de ziekenhuizen gekocht met behulp van financiering van buiten.

Ik vermoed dat het ermee te maken heeft dat als ziekenhuizen in Nederland verlies maken dat verlies op een of andere manier door de overheid wordt gedekt. Verlies of geen verlies, de zorg moet doorgaan. Uiteindelijk komt dat geld uit de premies volksverzekeringen, van U en mij dus.

Maar binnen zo ’n ziekenhuis zijn er allerlei bijzondere winstmogelijkheden waarvan de opbrengst dan weer niet  met de overheid hoeft te worden verrekend. U kunt bijvoorbeeld denken aan de grootschalige heroïne teelt in het Slotervaart.

Een derde van alle ziekenhuizen in Nederland maakt verlies en daarvan wordt het faillissement niet aangevraagd. De zorgverzekeraars in overleg met Volksgezondheid moeten besloten hebben dat de affaire van Winter  te gek was. Wel de lusten en niet de lasten. Winter zal er misschien op gehoopt hebben dat ze hem niet anders zouden behandelen dan al die andere ziekenhuizen, want zo zijn overheden vaak, en verder zal hij wel hebben gedacht dat die kruik net zo lang te water zou gaan totdat hij barstte. Dat is hij dus nu.

Ik denk niet dat de mensen die hier voor verantwoordelijkheid hebben genomen helemaal hebben overzien wat de gevolgen zouden zijn. Dat heeft U de laatste dagen kunnen horen. Die zijn behoorlijk dramatisch en het had kunnen worden voorkomen door Winter op een of andere manie te dwingen zijn bezit voor een minimum prijs te verkopen. Daar zal hij wel op hebben gerekend ook, maar waarschijnlijk dacht hij dat hij er meer uit kon halen dan er in zat. Niet erg slim allemaal.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .