Het kan allemaal beter.

Een vriend kreeg vier jaar geleden op straat een hartaanval, gelukkig dicht bij zijn huis. Hij werd door een buurman naar huis en de trap op geholpen, die vervolgens de huisarts voor hem belde. Die huisarts kwam en bestelde meteen een ambulance en de brandweer om hem uit zijn etagewoning te takelen. Een kwartier later lag hij op de operatietafel om gedotterd te worden en daar heeft hij zijn leven aan te danken.
Hij woont in Amsterdam, had het geluk een goed buur en een goede huisarts te hebben. Voor de rest is hier in Nederland alles wel zo goed georganiseerd, dat er minder mensen onnodig om het leven komen dan op andere plaatsen in de wereld.

Toch kunnen veel dingen nog beter. De organisatie van de gemeente Amsterdam en van de rijksoverheid in Den Haag dateert uit de negentiende eeuw en is intussen hard aan vernieuwing toe.
In een stukje, dat ik in die tijd schreef, pleitte ik voor een organisatie voor gezondheid en calamiteiten op wijk niveau en naar mijn mening zou dat dat landelijk in een leemte voorzien. Niet overal, want in mijn buurt is die organisatie er toevallig al, al zou het allemaal nog iets beter gecoördineerd kunnen worden. Maar het zou onderdeel moeten zijn van de basisorganisatie van de overheid dat overal op redelijk korte afstand de overheidsvoorzieningen aanwezig zijn die tot de eerste levensbehoeften van de mensen behoren.
Onze overheid is als gevolg van haar hoge leeftijd en van de grote veranderingen in de samenleving niet meer in staat om de noodzakelijke publieke diensten op de efficiëntste manier aan haar burgers te leveren. De algemene ontevredenheid, die eerst door Pim Fortuijn  en later door Wilders aan de orde werd gesteld, heeft daar mee te maken en het is een onderwerp waar ik iedere week wel een keer een stukje aan wijd.
De PvdA, die bij de laatste gemeenteraad verkiezingen zulke zware klappen heeft gekregen, zou er goed aan doen om maar niet naar Adri Duijvestijn uit Almere te luisteren, die nog met een been in de negentiende en met het andere in de twintigste eeuw staat. De partij zou de ontevredenheid van de mensen serieus moeten nemen en eens diep over een reorganisatie van de overheid moeten gaan nadenken.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .