Wilders wordt geen premier.

Wilders gaat straks de verkiezingen winnen omdat Zwarte Piet nu eenmaal zwart is en de EU in zijn tegenwoordige vorm de Europese samenwerking frustreert. Kan het gekker? Ik hoorde Wilders ooit vertellen dat hij straks minister president wordt, maar hoe ziet hij dat?
Alleen als hij in zijn eentje 76 zetels haalt, krijgt hij een meerderheid in de Tweede Kamer en dan nog krijgt hij geen kabinet bij elkaar waar hij voorzitter van zou kunnen worden. Hij heeft precies twee Kamerleden tot zijn beschikking die er wat van bakken en als hij die in zijn kabinet haalt blijft er in de Kamer helemaal niets meer over.
Dat is het probleem met Wilders en in mindere mate met Marine Le Pen. Op zich niet zulke slechte mensen, maar hun aanhang is absoluut niet in politiek geïnteresseerd en wat zich aanbiedt als volksvertegenwoordiger is wel erg onder de maat.
Wilders heeft gelijk dat de Nederlandsche en ander Europese overheden hun beste tijd gehad hebben, maar hij en de andere ‘populisten’ bieden geen alternatief. Wat ze moeten doen is bouwen aan een wat meer gedegen partij en wachten tot ze in staat zijn een programma aan te bieden en uit te voeren dat wel geloofwaardig is.
Voorlopig krijgt hij geen meerderheid dus maak U maar niet onnodig ongerust.

Dit is een stukje dat ik anderhalf jaar geleden schreef. Er kwam de volgende reactie op:

‘ Ik maak me juist wel ongerust, omdat hij uitgesloten wordt bijvoorbeeld. Hij heeft idealen, waaronder de immigratiestop. Dat zal misschien niet direct uitvoerbaar zijn, maar het is wel een belangrijk doel. Waar we achter moeten staan. Het geldt wel voor meer onderwerpen dat de voornemens niet direct uitvoerbaar zijn. Als hij gaat meeregeren, zal het slim zijn om mensen van buiten de partij aan te trekken, zoals Mat Herben destijds deed. Als ze dan stuntelen, of beentje gelicht worden, dan houdt hij zijn eigen mensen tenminste nog.
Ten tijde van het proces Wilders-II schreef u dat u bijna op Wilders zou stemmen. Straks bij het hoger beroep denkt u dat weer. Wilders heeft gewoon gelijk. Omdat hij gelijk heeft, zullen de andere partijen over enige tijd zijn programmapunten overnemen. Zonder dat toe te geven natuurlijk. Maar de huidige generatie politici heeft zich daarvoor veel te veel ingegraven. Daarom moeten ze vervangen worden. Als alle partijen afgestraft worden, dan kunnen ze Wilders nog steeds uitsluiten, maar Pechtold en Asscher (en hopelijk Klaver ook en nog een paar meer) zullen van het toneel verdwijnen. En dat is hard nodig. En als we opnieuw LPF-achtige toestanden krijgen, dan houden we volgend jaar weer verkiezingen. Met normale mensen om op te stemmen.
Helpt u mee. En stem Wilders.’

De schrijver had gelijk dat ik het op een aantal punten met Wilders eens ben. Maar Wilders heeft geen programma op basis waarvan hij regeren kan en bovendien heeft hij de mensen niet om een regering te vormen. Wie zich openlijk achter Wilders stelt kan in Nederland zijn verdere carrière wel vergeten. In een aantal opzichten is dat niet fair, maar het is nu eenmaal zo. En dat hij ooit op zijn eigen houtje een meerderheid krijgt in het parlement kun je vergeten. Het zelfde geldt voor Marine le Pen in Frankrijk. Geen slechte politica, helemaal niet, maar uitgesloten dat het Front National [1] ooit een meerderheid haalt. De gemiddelde Fransman wil er niet mee geassocieerd worden.

 

[1] Het is van naam veranderd en heet tegenwoordig Rassemblement National .

 

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .