Steenbergen.

Jos Wienen, de burgemeester van Haarlem was in het nieuws omdat hij volgens het O.M. ernstig bedreigd werd. Dat was het gevolg van de resolute manier waarop deze burgemeester tegen de drugs maffia was opgetreden. De onderwereld pikte het niet langer en wilde hem wat aandoen. Aldus de officier.

Ik zou het wel een goed idee vinden wanneer iedere grote en middelgrote stad een ambtenaar kreeg die eindverantwoordelijk werd voor de bestrijding van de onderwereld en dat die taak uit de handen van de burgemeesters werd genomen. Die hebben zoveel omhanden dat het erg lastig is om ze afdoende te beveiligen en bovendien vereist het bestrijden van de onderwereld een kennis en kunde die je niet bij iedere burgemeester mag verwachten.

Jos Wienen was een paar jaar geleden in het nieuws als bestuurder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Hij had het toen over de Brabantse gemeente Steenbergen, waar een jaar eerder de bevolking in opstand was gekomen tegen de vestiging van een Asielzoekerscentrum. Hij vond dat de bevolking dat ten onrechte had gedaan en dat met name de kleine groep die daarbij geweld had gebruikt het voor de gemeente en voor de asielzoekers had verbruid.

Inwoners van Steenbergen dachten daar anders over, want het AZC was er niet gekomen en dat was precies wat de meerderheid van de bevolking wilde. Niets verbruid dus, maar juist succes. Dat er geweld gebruikt was, was op zich wel jammer, maar dat de gemeentebestuurders – en niet alleen in Steenbergen – weigerden om naar de bevolking te luisteren vond men algemeen veel erger.

Ik denk dat dit op een juiste weergave is op kleine schaal van een groot probleem. Nederlandse overheden wonen in een ivoren toren. Ze weten precies hoe het allemaal zou moeten maar helaas, de bevolking denkt daar anders over en bevolking en overheid zijn tegenwoordig two ships that pass in the night.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .