Engeland en de EU.

Als ik naar Engelstalig nieuws kijk op de tv, wat ik wel eens doe, dan valt op hoeveel welluidender het Engelse Engels is dan het Amerikaanse. Daarnaast valt in het Engelse Engels op dat Britten van hogere stand erg hun best doen iets volks in hun taalgebruik te leggen en dat middle class Engelsen op hun beurt hun best doen om deftig te spreken. Standsverschil bestaat dus kennelijk nog, maar de Britten weten geloof ik niet meer helemaal wat ze er mee aan moeten.

Ik kom er tegenwoordig niet meer zo vaak als vroeger, toen ik nog werkte, maar de indruk die je krijgt van de tv sluit aan op wat ik me van twintig jaar geleden herinner. In Groot Brittannië is men nog steeds op zoek naar een nieuwe, aan de moderne tijd aangepaste identiteit en men heeft het daar best moeilijk mee.

Dat men zich niet in Europa thuis voelt, dat kan ik me wel voorstellen. Voor Engelsen is Europa vanouds altijd Frankrijk geweest. Spanje, Italië en de andere Zuidelijke landen zijn er voor de vakantie. Met Nederland en Duitsland doen ze zaken, maar Frankrijk dat is Europa.

Dat geeft ze toch een verkeerde kijk op de EU. Voor Engeland en trouwens voor de hele EU zou het beter zijn als we die organisatie zouden opsplitsen in drie delen, een noordelijk, een zuidelijk en een oostelijk deel en dat we de organisatie zouden aanpassen aan de Europese problemen die we gezamenlijk willen oplossen. Eén grote vrijhandelszone met andere woorden en drie organisaties voor het oplossen van Europese problemen en dan zonder Brussel.

Het grootste probleem, de crisis die het gevolg is van gemeenschappelijke munt, zou meteen al zijn opgelost als de economisch sterke, minder sterke en zwakke landen drie eigen munten kregen. Een ander groot probleem is de moslim immigratie en ook dat moeten we gezamenlijk aanpakken en beter dan tot nu toe gebeurt.

Amerikanen denken dat Europa in principe net zoiets is als de VS, maar dat het een groeiproces is en dat het allemaal nog moet wennen. Dat is niet zo en dat wordt het ook nooit. Al die landen hebben hun eigen taal en hun eigen geschiedenis, andere leef- en eetgewoonten. Engeland en de VS zijn cultureel veel nauwer verwant dan Engeland en een van de landen op het continent. Dat is een van de redenen dat Engeland zich in Europa niet thuis voelt. Maar Europa is geen staat in statu nascendi.
En omdat het geen federale staat in wording is, moeten we stoppen met die federatie plannen en Brussel als toekomstige hoofdstad opgeven. Die stad moet zo snel mogelijk weer worden gereduceerd tot de voorstad van Parijs, die het eigenlijk is. Vlaanderen hoort met hoofdstad Antwerpen tot Noord Europa en Wallonië tot het zuiden. Brussel hoort bij Frankrijk. Ook voor Brussel zou het beter zijn als de Parijse politie het in Molenbeek voor het zeggen kreeg.

De Europese problemen kunnen beter worden aangepakt via separate doelorganisaties. Er is geen enkele reden waarom die allemaal bij elkaar op één plek zouden moeten zitten.

Voordeel van een meer doelgerichte organisatie is dat je die ook weer op kunt heffen als je probleem niet langer bestaat. Maar het grootste voordeel van het opheffen van Brussel als EU stad zou zijn de enorme besparing van tijd en energie die nu verloren gaat aan de instandhouding van het mega apparaat en van de onderlinge communicatie. De bureaucratie in optima forma.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .