Baltimore.

Een paar jaar geleden schreef de Volkskrant weer eens over het zwarte probleem in de VS., naar aanleiding van rellen in Baltimore.

Qua gewelddadigheid steken de zwarte getto’s ver uit boven de rest van de VS en niet alleen blanke politieagenten maar vooral ook andere zwarten zijn een gevaar op grote schaal voor de bevolking in de zwarte wijken. Geweld en drugscriminaliteit zorgen voor disproportioneel veel zwarte gevangenen en alles bij elkaar is er nu een complete wanverhouding tussen vrij rond lopende mannen en vrouwen in de zwarte armoede wijken. Niemand lijkt een idee te hebben hoe dat probleem moet worden aangepakt.

Ik denk dat dit komt omdat men in de VS net als hier in Europa niet meer op grote schaal durft te denken. Wij zitten met het probleem van de moslimwijken die qua geweld en andere vormen van asociaal gedrag in een aantal opzichten op de getto’s lijken. Maar bij ons lijkt er nog kans te zijn op integratie van de immigranten. Voorwaarde is wel dat het probleem nu word aangepakt door een stop op verdere immigratie en een opvang van de vluchtelingen ergens ver weg in de woestijn, waar met behulp van Europa een nieuwe samenleving zou kunnen worden opgebouwd. De criminelen in onze eigen achterstandswijken zouden naar hetzelfde gebied buiten Europa kunnen worden verbannen, zo dat de rest van de immigranten eindelijk de kans krijgt te integreren en van het stigma van aso te worden verlost.

In de VS komen de problemen niet van immigranten. De Mexicanen en andere Latijns-Amerikanen, die naar de VS komen, integreren heel behoorlijk. Ze komen van de getto’s en al bijna honderd jaar proberen de Amerikanen daar wat aan te doen. Maar de redding van de getto’s is nu echt een gepasseerd station. Wie integreert verhuist uit het getto, maar dat de getto’s zelf blijven groeien. Er zijn in de VS nu twee zwarte bevolkingsgroepen, een in en een buiten de getto’s. De eerste blijft een probleem en de tweede heeft intussen zijn eerste president en zijn tweede minister van justitie geleverd. Ook integratie lost met andere woorden het getto probleem niet op.

Er blijft maar een oplossing over en dat is de fysieke afbraak van de achterstand wijken. Geen zwarte wijken meer in de VS. Ook dat is wel eens eerder geprobeerd, maar op de verkeerde manier. Zodra zo’n wijk gesloopt werd trokken de bewoners naar een wijk met goedkope huizen, waar dan prompt de niet-zwarte bewoners verhuisden en voor je het wist had je dan weer een nieuw getto. Dat is dus de oplossing niet.

De enige oplossing lijkt de stichting te zijn van een nieuwe staat ergens op de grens tussen de VS en Mexico waar de zwarten het zelf voor het zeggen krijgen. Dat zal dan misschien geen democratische rechtsstaat worden, maar wel een staat waar een overheid zal ontstaan die past bij de afwijkende cultuur van het zwarte Amerika. De bewoners zullen daar meer gevoel voor eigenwaarde krijgen en nieuwe methoden ontwikkelen om asociaal gedrag in eigen kring te bestrijden. Iedere zelfstandige samenleving doet op den duur de dingen die nodig zijn om te overleven of zij verdwijnt. De mogelijkheid voor mensen die in de bestaande Amerikaanse samenleving kunnen en willen integreren moeten blijven bestaan, maar aan getto’s die door blanke politiemensen met harde hand worden bestuurd en waar om de zoveel tijd door de nationale garde de orde moet worden hersteld, komt een einde. Hoe je de zwarten daar op een humane manier naar toe krijgt, zal nog wel een probleem worden. Waarschijnlijk door een combinatie van de verhuizing aantrekkelijk maken en het blijven erg onvoordelig.

Een dergelijke grootschalige oplossing bergt veel risico’s in zich en lang niet alle gevolgen zijn van te voren  te overzien, maar doorgaan zoals nu is uitzichtloos. Dat is intussen wel gebleken.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .