Charles Langereis.

De oprichter van de Partij voor de dieren, Niek Pierson, overleed in 2007. Hij stelde, toen hij zijn overlijden aan zag komen Theo van der Bijl aan als bewindvoerder over zijn vermogen. Van der Bijl schakelde op zijn beurt Charles Langereis in om een schimmige structuur op te zetten voor het beheer van de nalatenschap.

Uit een uitspraak van het Hof van Discipline van 9 december 2016 kon worden opgemaakt dat Langereis, intussen ‘algemeen adviseur van het bedrijf’, tussen januari 2011 en mei 2012 zeven keer naar Thailand op en neer is gereisd.
Daarvoor declareerde hij tussen juni 2010 en augustus 2011 ruim €650.000 bij het bedrijf van de erven Pierson. Business class vluchten naar Thailand, hotels, massages en wijnen en 750 uren niet nader gespecificeerd ‘intern overleg’ tegen een uurtarief van €495.

De kinderen Pierson, die toen nog jonge twintigers waren, betaalden de facturen maar achteraf realiseerden zij zich dat deze kosten toch wel erg hoog waren. Met Langereis kwamen ze er niet uit en uiteindelijk stapten zij naar de rechter.
Het Hof oordeelde hard. Charles Langereis heeft niet aannemelijk kunnen maken dat zijn werkzaamheden de zeer hoge aantallen in rekening gebrachte uren en hoge tarieven, rechtvaardigden. […] Uiteindelijk hebben die er toe bijgedragen dat het geërfde vermogen van de kinderen Pierson bijna in zijn geheel is verdampt. Op de vraag van het Hof waarom Langereis geen nieuwe opdrachtbevestigingen stuurde, toen de kosten zo hard opliepen, was het antwoord dat hij ‘belangrijker dingen te doen had’.
Dat maakte dat de tuchtrechter hem een schorsing van drie maanden oplegde. De kinderen Pierson waren intussen een civiele procedure gestart met het doel schadevergoeding te verkrijgen.
Charles Langereis hield er grote auto’s en een enorme villa in Wassenaar op na en ook een prachtig houten vooroorlogs schip, waarmee hij jarenlang deelnam aan regatta’s als de Voile de St. Tropez.
Wintertaling, de laatste uit een reeks van advocatenkantoren waar Langereis deel van uit maakte, wilde eerst niet reageren op de schorsing maar toen de dag erna bekend werd dat Langereis overleden was kwamen ze naar buiten me het volgende bericht:

“Tot ons grote leedwezen hebben wij vernomen dat Charles Langereis donderdagavond 22 december 2016 volkomen onverwacht als gevolg van een acuut hartinfarct is overleden. Zijn overlijden raakt ons allen als een mokerslag. Wintertaling betuigt haar oprechte medeleven aan de familie die dit grote verlies moet verwerken en wensen hen daarbij heel veel sterkte.
Het bestuur en alle medewerkers van de coöperatie Wintertaling.”

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .