Carter, een pindaboer uit Georgia.

Jimmy Carter is de meest onbeholpen Amerikaanse president geweest die we na de oorlog hebben meegemaakt. Van zijn politiek tegenover Rusland deugde weinig en hetzelfde geldt voor zijn optreden in het Midden Oosten. Hoe hij ooit de verkiezingen van 1976 van Gerald Ford heeft kunnen winnen blijft voor ons hier in Europa een raadsel. Ford had misschien niet de intelligentie van Nixon, maar hij was een fatsoenlijk mens, hij had ervaring en was niet uit zijn evenwicht te brengen. Samen met Harry Truman en John F. Kennedy was hij de president die de mensen hier het meeste mochten.

Carter was overigens geen onaangenaam iemand. Hij had zeker het beste voor met de VS en met de wereld, maar hij had geen idee wat hij met de macht moest doen die hem in de schoot geworpen werd.

Carter heeft eigenlijk in zijn hele presidentschap te weinig gepresteerd. De grootse blunder was de manier waarop hij de bezetting van  de Amerikaanse ambassade in Teheran heeft aangepakt, met die mislukte Operation Eagle Claw. Het schijnt dat Reagan de vrijlating van het ambassade personeel had uit onderhandeld op voorwaarde dat de vrijlating pas plaats zou vinden na de verkiezingen, die hij vervolgens met een landslide won. Helemaal netjes was dat misschien niet, maar het heeft ons wel een tweede termijn bespaard van Jimmy Carter.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .