Ban de getto’s uit!

Behalve over het feit dat gemeenten bezwaren hebben tegen nieuwe scholen op hun grondgebied, als er al voldoende scholen zijn, ging de Volkskrant van  29 april 2015 over het zwarte probleem in de VS.

Qua gewelddadigheid steken de zwarte getto’s ver uit boven de rest van de VS. Niet alleen blanke politieagenten maar vooral ook andere zwarten vermoorden de bevolking in de zwarte wijken op een schaal die niet getolereerd kan worden. Geweld en drugscriminaliteit zorgen voor disproportioneel veel zwarte gevangenen en alles bij elkaar is er nu een complete wanverhouding tussen nog vrij rond lopende mannen en de vrouwen in de zwarte armoede wijken. Niemand lijkt een idee te hebben hoe dat probleem moet worden aangepakt.

Ik denk dat dit komt omdat men in de VS, net als hier in Europa, niet meer op grote schaal durft te denken. Wij zitten met het probleem van de moslimwijken die qua geweld en andere vormen van asociaal gedrag in een aantal opzichten op de getto’s lijken. Maar bij ons lijkt er nog kans te zijn op integratie van de immigranten. Vooral als het probleem nu meteen word aangepakt, door een stop op verdere immigratie en een opvang van de vluchtelingen, ergens ver weg in de woestijn, waar met behulp van Europa een nieuwe samenleving zou kunnen worden opgebouwd. De criminelen in onze eigen achterstandswijken zouden naar hetzelfde gebied buiten Europa kunnen worden verbannen, zo dat de rest van de immigranten de kans krijgt te assimileren en van het stigma van aso te worden verlost. Ik schreef daar over naar aanleiding van een discussie in het programma Buitenhof.

In de VS komen de problemen niet van immigranten. De Mexicanen en andere Latijns-Amerikanen integreren heel behoorlijk. Maar de redding van de getto’s is een gepasseerd station. De problemen daar zijn made in USA. Er worden al een eeuw lang pogingen gedaan om er wat aan te doen. Het resultaat is dat wie integreert verhuist uit het getto, maar dat de getto’s zelf blijven groeien. Wel hebben we in de VS nu twee zwarte bevolkingsgroepen, een in en een buiten de getto’s. De eerste blijft een probleem en de tweede heeft intussen zijn eerste president en zijn tweede minister van justitie geleverd. Ook integratie lost met andere woorden het getto probleem niet op.

Er blijft maar één oplossing over en dat is de fysieke afbraak van de achterstand wijken. Geen zwarte wijken meer in de VS. Ook dat is wel eens eerder geprobeerd, maar op de verkeerde manier. Zodra zo’n wijk gesloopt werd trokken de bewoners naar een wijk met goedkope huizen, waar dan prompt de niet-zwarte bewoners verhuisden en voor je het wist had je dan een nieuw getto. Dat is dus de oplossing niet.

Mij lijkt de enige oplossing de stichting van een nieuwe staat tussen de VS en Mexico waar de zwarten het zelf voor het zeggen krijgen. Dat zal dan misschien geen democratische rechtsstaat worden, maar een staat waar een overheid zal ontstaan die past bij de afwijkende cultuur van het zwarte Amerika. De bewoners zullen daar meer gevoel voor eigenwaarde krijgen en nieuwe methoden ontwikkelen om asociaal gedrag in eigen kring te bestrijden. Iedere zelfstandige samenleving doet op den duur de dingen die nodig zijn om te overleven of zij verdwijnt. De mogelijkheid voor mensen die in de bestaande Amerikaanse samenleving kunnen en willen integreren moeten blijven bestaan, maar aan getto’s die door blanke politiemensen met harde hand worden bestuurd en waar om de zoveel tijd door de nationale garde de orde moet worden hersteld, komt een einde.

Een dergelijke grootschalige oplossing bergt veel risico’s in zich en lang niet alle gevolgen zijn te overzien, maar doorgaan zoals nu is uitzichtloos. Dat is intussen wel gebleken.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .