De veranderingen in Europa.

Juncker gaat een ontwenningskuur doen en Frans Timmermans volgt hem als voorzitter van de Commissie op, als het lukt. Misschien herinnert U zich nog dat we ooit mensen als Hallstein en Delors gehad hebben als voorzitter van de Europese Commissie, maar tegenwoordig zijn het dus mensen als Juncker en Timmermans.

Wat dit betekent is dat het enthousiasme voor de EU als overkoepelend orgaan aan het verdwijnen is. In plaats van de Commissie is het nu de Vergadering van Regeringsleiders die het in Europa voor het zeggen heeft. Die regeringsleiders steunen op hun eigen ambtenaren en het apparaat in Brussel wordt steeds vaker genegeerd.

Het wordt tijd dat we de EU in zijn bestaande vorm afschaffen en vervangen door een serie aparte en doelgerichte organisaties. Daarvan hebben we er al een paar, zoals de Europese Centrale Bank in Frankfurt en het geneesmiddelenbureau, dat nu uit Londen naar het vaste land van Europa gaat verhuizen. Maar niet dat alle agentschappen en organisaties van de EU zijn even goed. Van de meesten heeft U waarschijnlijk nog nooit gehoord en er zitten er beslist ook tussen, die zonder bezwaar zouden kunnen worden afgeschaft.

De belangrijkste oorzaak van de stilstand in de EU en van de achteruitgang in kwaliteit in een aantal van haar onderdelen is het verdwijnen van de overtuiging dat er ooit nog een verenigd Europa gaat komen. Daarnaast speelt een rol dat een van de belangrijkste redenen voor de oprichting niet meer als belangrijk wordt aangevoeld. Dat was, zo kort na de tweede wereldoorlog, het vermijden van nieuw gewapende conflicten in Europa.

Tenslotte is gebleken dat een organisatie met 28 of straks 27 leden, met zulke verschillende economieën en culturen geen federatie of confederatie kan vormen. Dat had misschien gekund met de eerste zes, maar niet met de acht en twintig van nu. Een poging in die richting is voor alle betrokkenen schadelijk. De samenwerking moet er wel blijven maar zal heel anders georganiseerd moeten worden. Veel meer regionaal en gebaseerd op de gemeenschappelijke belangen en culturen van buurlanden.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .