Drugs en verdragen.

Over het softdrugsbeleid van de overheid hoor je weinig meer de laatste jaren. Iedereen lijkt zich bij de bestaande toestand van semi-illegaliteit te hebben neergelegd. Depla, tussen 2010 en 2015 burgemeester van Heerlen, vond het softdrugsbeleid van Nederland inconsequent, schadelijk voor het land en daarom onverdedigbaar. Zijn stad, op korte afstand van Duitsland en België, had er meer last van dan gemiddeld en hij vroeg het ministerie en de bewindslieden om er mee te stoppen.

In strijd met bestaande internationale regels wordt in Nederland de de in- en verkoop door de koffieshops van overheidswege getolereerd, maar blijven teelt en organisatie van de groothandel in handen van criminelen.  Die ongecontroleerde teelt levert allerhande gevaren op. Depla wil dat ook de teelt onder toezicht van de overheid plaats vindt. Desnoods zou hij er ook mee kunnen leven als alle gebruik en handel van softdrugs weer daadwerkelijk bestreden werd, maar hij haat de tegenwoordige tussenvorm, die vlees noch vis is en meer gevaren oplevert voor de volksgezondheid dan nodig is.

Ik denk dat Depla gelijk heeft en dat het gevoerde gedoogbeleid tegelijk ondoelmatig is en in strijd met de internationale regelgeving. Als we de softdrugs in Nederland willen reguleren zullen we om te beginnen met onze verdragspartners moeten overleggen hoe we dat legaal kunnen doen. Als dat blijkt niet te kunnen moeten we kiezen. Of softdrugs bestrijding voortaan serieus aanpakken en dan over de hele linie, of de verdragen opzeggen die het beleid verbieden dat we willen voeren.

De ervaring in het buitenland leert dat het serieus bestrijden van softdrugs niet tot vermindering van het verbruik leidt, maar wel tot verscherping van de strijd met de onderwereld en verhoging van de prijzen. Het is denk ik een wensdroom van de burgemeester dat de drugscriminaliteit nog kan worden uitgeschakeld door de wietteelt te legaliseren. Maar op het gebied van de volksgezondheid heeft hij wel een punt en ook de prijzen zouden nog wel iets kunnen dalen als ook door de overheid gecontroleerde handelaren de markt zouden betreden. Maar zouden dan onze gedragspartners daar ook van te overtuigen zijn, zou je denken?

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .