Moord als aantasting van de samenleving

Moord is niet een zwaar misdrijf omdat het verlies van een mensenleven onherstelbaar is. Geen enkel mens is voor de samenleving onvervangbaar en dood gaan hoort bij het leven. Een moeder is onvervangbaar voor haar kinderen zo lang die klein zijn. Mensen die van elkaar houden zijn onvervangbaar in de speciale relatie die ze met elkaar hebben. Daarom is geweld aandoen aan belangrijke emotionele relaties, die mensen onderling  hebben, een zware normschending.

Moord is vooral zo verkeerd omdat het een mens niet vrij hoort te staan naar eigen inzicht te beschikken over het leven van een ander. Als op het beroven van het leven  geen zware sancties stonden, zodat men er zeker van kon zijn  normaal gesproken niet doelbewust om het  leven te worden gebracht, zou niemand zich meer veilig voelen in de samenleving. Dan zou samenwerking tussen mensen, de basis van de samenleving, niet goed meer mogelijk zijn.

De moord op Pim Fortuijn was een zware misdaad omdat het Volkert van der Graaf niet vrij stond zijn maatschappelijke opvattingen met geweld aan anderen op te dringen . De moord was ook een ernstige inbreuk op onze normen omdat voor veel mensen Pim Fortuyn de hoop personifieerde op een betere samenleving, hoe verkeerd ze dat ook gezien mogen hebben in de ogen van anderen.

Dat de ene moord gelijk staat aan de andere en dat levenslang alleen gegeven zou kunnen worden voor meervoudige moorden of voor bijzonder wreed uitgevoerde moorden is daarom niet waar. De rechtsorde kan ook om andere redenen zwaar geschokt zijn en dat was hier zeker het geval. De rechter die bij zijn afscheid nog een keer geïnterviewd werd over dit onderwerp zat zo opgesloten in zijn kleine strafrechtwereldje, dat hij dat niet in kon zien.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .