Burger en overheid.

De discussie over de begrenzing van de snelheid op autowegen in verband met de verkeersveiligheid, laat een belangrijk facet buiten aanmerking. Dat is het grote belang dat men moet hechten aan een gelijkmatige snelheid  in het verkeer. Het blijkt in de praktijk veel belangrijker dat iedereen dezelfde snelheid aanhoudt en zo veel mogelijk op dezelfde baan blijft dan wat precies die gemeenschappelijke snelheid is. In Amerika waar vrijwel overal 60 mijl of honderd kilometer per uur wordt gereden is het verkeersbeeld rustiger en gemiddeld ook veel veiliger dan hier. Dat hangt ondermeer samen met de regel dat men elkaar daar rechts mag inhalen als men daarbij in dezelfde baan blijft. Amerika heeft wel meer regels die we hier profijtelijk en zonder uitvoeringskosten zouden kunnen overnemen. Zoals de regel dat je bij rood licht wel rechtsaf mag, zolang dat het overige verkeer maar niet hindert. Een gelijkmatige en tegelijk zo snel mogelijke  afwerking van het verkeersaanbod is in het belang van iedereen, van de reiziger, van de overheid die toeziet op het verkeer en ook van de milieukundige die de uitstoot wil minimaliseren.

Ee paar jaar geleden stond er een artikel van Sander Heijne in de Volkskrant, waarin hij vertelde te hebben uitgevonden dat de ambtenaren van V en W het verkeerde rekenmodel hadden gebruikt om de fijnstof te meten op de A10 West. Per ongeluk of expres, dat wist hij niet helemaal zeker, maar omdat de minister van de verkeerde partij was zou wel expres geweest zijn. Ik denk dat de minister van niets wist, maar dat het hier om het soort fout gaat dat in de overheid dagelijks voorkomt. Willen we die voorkomen dan zouden we overheid heel anders moeten gaan organiseren. Dat zou zeker de moeite waard zijn, maar we komen er niet aan toe want we hebben het te druk met andere dingen; met formeren bijvoorbeeld, zes keer in de tien jaar.

Maar een aparte afdeling van de Rekenkamer waar men zich bezig zou houden met het bedenken van middelen om het functioneren van de overheid te optimaliseren zou zeker een goed idee zijn. Vooral als je als burger bij die afdeling tegelijk ook je klachten in kon dienen.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .