Je kunt er alle kanten mee op.

Als je de geschriften en redevoeringen van Hitler erop na leest, dan was er voor nationalistische Duitsers – en dat was de grote meerderheid –  werkelijk ‘elck wat wils’. Hitler was socialist, wat hem aantrekkelijk maakte voor de ex-communisten, maar hij gaf tegelijk alle ruimte aan het grootkapitaal. Hitler was ongelovig maar riep in zijn redevoeringen voortdurend een Duitse God aan, met wie niet erg religieuze protestanten en katholieken leven konden. Hij verheerlijkte het Duitse verleden en dat paste in het wereldbeeld waarmee de meeste Duitsers waren opgevoed. Hij had een goed oog voor de moderne techniek en voor de noodzakelijke aanpassingen in de maatschappelijke organisatie van het nieuwe Duitsland. Hij liet het voortreffelijke Duitse ambtenarenapparaat in stand, maar gaf via zijn partij en de nationaal socialistische organisaties kansen aan nieuwe mensen. Hij liet het leger met zijn oude bevelstructuur in stand maar bouwde daarnaast een militair elitecorps op, dat alleen loyaal was aan hemzelf.

Zo gaat het met alle succesvolle volksleiders en ook met belangrijke, wereldbeeld bepalende geschriften. In de bijbel en de koran kan iedereen vinden wat hij er in zoekt, al zijn dat voor uiteenlopende mensen hele verschillende zaken. Dat geldt tot op zekere hoogte ook voor Mein Kampf van Hitler en voor Das Kapital van Karl Marx.

Er zijn geschriften, die op zich veel interessanter en vooral veel samenhangender zijn, zoals bijvoorbeeld, an Enquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations, van Adam Smith en Darwins, The Origin of Species by means of Natural Selection. Dit soort boeken kan een grote invloed hebben maar zij werken indirecter. Zij overtuigen een kleine erudiete groep en bereiken de rest van de bevolking alleen in een afgeleide vorm. Alleen boeken die de emoties van de hele bevolking raken en elementen bevatten die uiteenlopende groepen van de bevolking aanspreken, kunnen de bevolking rechtstreeks overtuigen.

Hitler en Mein Kampf waren daar een voorbeeld van en het is jammer dat die man en zijn boek na de oorlog zo prompt in de vergetelheid zijn geraakt. We konden er van leren en ik ben bang dat we dat niet gedaan hebben.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .