Balkenende’s uitglijder.

Een paar jaar geleden suggereerde iemand in de krant dat Balkenende geen minister van staat werd omdat koningin Beatrix hem nooit vergeven had dat hij op de dag van de begrafenis van haar man een kabinetsvergadering hield. Dat was inderdaad behoorlijk ongepast en hij liet bovendien toe dat op die dag zijn kabinet viel, waardoor de koningin meteen weer aan de slag moest.

De auteur van het krantenartikel suggereerde dat ook de behandeling van de overleden lievelingszoon van de koningin en diens aanstaande er iets mee te maken zou hebben gehad, maar dat lijkt mij minder waarschijnlijk. In elk geval zou dat niet terecht zijn geweest. Mevrouw Wisse Smit en haar prins hadden de toorn van Balkenende in hoofdzaak aan zich zelf te danken. De koningin had een voor haar ongebruikelijke uitglijder gemaakt door zich niet tijdig op de hoogte te stellen van de smetten op het verleden van de bruid. Ik bedoel dan niet in de eerste plaats het Bruinsma verleden, waar Peter de Vries een spectaculaire uitzending aan wijdde met zijn Chileense vaquero. Daar kon ze misschien niet zo veel aan doen. Maar in elk geval was er die langdurige relatie met een delinquente Bosniër, waar Nederland en zijn koningshuis onder geen beding mee geassocieerd zou willen worden.
Gelukkig dat onze nieuwe koning en koningin zich intussen een eigen populariteit veroverd hebben, die tegen een stootje kan. Anders had dit soort vlekken op het blazoen ons nog duur te staan kunnen komen, als de wind was gedraaid en de populariteit van het Oranjehuis was afgenomen. Dan kan zo’n verleden heel vervelend zijn.

Om terug te komen op Balkenende, dat is niet echt een mijnheer en dat is jammer. Het had niet bij hem op horen te komen om op de dag van de begrafenis te gaan kabinetten. Zijn hele publieke optreden was houterig en geforceerd. Hij spreekt slecht in het openbaar. Alleen al de manier waarop hij loopt wijst op een achtergrond van kleine luiden. Hoe progressief en democratisch we verder ook met zijn allen zijn, we waarderen het in onze gezagsdragers als ze er een beetje goed uitzien, wanneer ze behoorlijk in het pak zitten en zelfverzekerd weten op te treden.
Onze vorige burgemeester Van der Laan en zijn beide voorgangers Cohen en Patijn waren alle drie gentlemen en dat wordt hier gewaardeerd in de grachtengordel. Patijn helemaal, maar ook Job Cohen is een hoffelijke en beschaafde man, al was hij geen indrukwekkende burgemeester. Dat kun je van Balkenende niet zeggen al deed die wel zijn best. De man lijkt verder best talent te hebben en als premier heeft hij het helemaal niet zo slecht gedaan. Maar het oog wil ook wat en als je goede manieren hebt kun je op andere terreinen meer gaten laten vallen. Kijk maar naar Job Cohen.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .