Het oog wil ook wat.

Een paar jaar geleden suggereerde iemand in de krant dat Balkenende geen minister van staat is geworden omdat koningin Beatrix hem nooit vergeven heeft dat hij op de dag van de begrafenis van haar man een kabinetsvergadering hield. Dat was inderdaad behoorlijk ongepast en hij liet bovendien toe dat op die dag zijn kabinet viel, waardoor zij meteen weer aan de slag moest.
De auteur van het krantenartikel suggereerde dat ook de behandeling van de nu overleden lievelingszoon van de koningin en diens aanstaande er iets mee te maken zou hebben gehad. Dat lijkt mij minder waarschijnlijk en in elk geval zou dat niet terecht zijn geweest. Mevrouw Los of Wisse Smit en haar prins hadden de toorn van de e.t. premier in hoofdzaak aan zich zelf te danken. De koningin had een voor haar ongebruikelijke uitglijder gemaakt door zich niet tijdig op de hoogte te stellen van de smetten op het verleden van de bruid. Ik bedoel dan niet in de eerste plaats het Bruinsma verleden, waar Peter de Vries een spectaculaire uitzending aan wijdde met zijn Chileense vaquero. Daar kon ze misschien niet zo veel aan doen. Maar misschien ook wel. In elk geval had ze die relatie met een delinquente Bosniër, waar Nederland en het koningshuis onder geen beding mee geassocieerd willen worden.
Gelukkig dat onze nieuwe koning en koningin zich een eigen en flinke populariteit veroverd hebben. Toch had dit soort vlekken ons nog duur te staan kunnen komen als de wind was gedraaid en de populariteit van het Oranjehuis was afgenomen. Dan kan zo’n verleden heel vervelend zijn. De prins is intussen overleden en zijn weduwe houdt zich redelijk buiten de publiciteit, maar toch.
Om terug te komen op Balkenende, dat is niet echt een mijnheer en dat is jammer. Het had niet bij hem op horen te komen om op de dag van de begrafenis te gaan kabinetten. Zijn hele publieke optreden is houterig en geforceerd. Hij spreekt slecht in het openbaar. Alleen de manier al waarop hij loopt wijst op een achtergrond van kleine luiden. Hoe progressief en democratisch we verder ook met zijn allen zijn, we waarderen het in onze gezagsdragers als ze er een beetje goed uitzien, wanneer ze behoorlijk in het pak zitten en wat zelfverzekerd weten op te treden.
Femke Halsema ziet er goed uit maar ook burgemeesters als Van der Laan en zijn beide voorgangers Cohen en Patijn zijn of waren gentlemen en dat wordt gewaardeerd in de grachtengordel. Patijn natuurlijk helemaal, maar ook Job Cohen is een hoffelijke en beschaafde man, al was hij geen indrukwekkende burgemeester. Dat kun je van Balkenende niet zeggen, al deed hij wel zijn best. De man leek verder best talent te hebben en als premier heeft hij het helemaal niet zo slecht gedaan. Maar het oog wil ook wat en als je goede manieren hebt kun je op andere terreinen wat gemakkelijker gaten laten vallen. Kijk maar naar Job Cohen.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .