Jodenhaat.

De Israëlische joden zijn in meerderheid van Europese afkomst met een westerse cultuur. Ze worden omringd door landen met een gewelddadige islamitische cultuur. Dezelfde joden die in Europa gehaat werden, omdat ze in de ogen van de nazi’s geen Europeanen waren, worden nu in het Midden Oosten gehaat omdat het wel Europeanen zijn. Dat is racisme, zou je zeggen maar dan blijkt maar weer dat racisme een historisch en geen filosofisch of wetenschappelijk begrip is.

Dat de nazi’s een quasi-biologisch begrip ras gebruikten om hun Jodenhaat vorm te geven weerhoudt de Arabieren niet om hun haat tegen dezelfde joden te omschrijven op een manier die met de methode van de nazi’s in strijd komt. Voor de haat zelf maakt het weinig uit. Racisme is in het dagelijks spraakgebruik een vorm van haat en minachting geworden tussen etnische groeperingen, ook wanneer het begrip ras er eigenlijk niet aan te pas komt.

Van het nazisme is bekend dat het een ideologie of levensleer was, gebouwd op haat, ook al was haat niet de enige bouwsteen. Wilders denkt over de islam hetzelfde en vindt dat hij daar in zijn film Fitna argumenten voor aan heeft weten te dragen. Hij heeft overigens wat betreft de gelijkenis tussen koran en Mein Kampf Winston Churchill aan zijn kant. In deel 1 van zijn ‘De Tweede Wereldoorlog’ noemt hij Mein Kampf de nieuwe koran van geloof en oorlog. Ik denk niet dat Churchill, die zelf een groot literair talent was, daarbij heeft bedoeld een literaire vergelijking te maken tussen de twee boeken. Maar dat doet Wilders ook niet. Hij meent alleen dat haat het leidende thema is van beide. Ik geloof persoonlijk niet dat hij dat juist ziet, vooral niet als het gaat om het eerste deel van de koran. Het deel waarvan de inhoud stamt uit de tijd dat Mohammed nog in Mekka verbleef, de periode voor 622 a.D.

Toch zijn er voor die opvatting van Wilders wel argumenten aan te dragen. Dat is met name zo wanneer men weigert om de koran in zijn historische context te zien en als gevolg daarvan de omstandigheden op het Arabisch schiereiland in de zevende eeuw maatgevend acht voor het gedrag van burgers in een moderne staat. Dat lijkt wel een punt te zijn waarop Wilders en zijn islamistische tegenstanders het eens kunnen worden. Beiden menen kennelijk dat deze letterlijke interpretatie de geldende is.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .