Luilakken.

Ik ben vanmorgen naar de afdeling paspoorten van de gemeente geweest en kan vanaf volgende week weer tien jaar naar andere werelddelen reizen. Of ik dat op mijn acht en tachtigste nog ga doen, dat denk ik eigenlijk niet, maar je weet maar nooit. Ik kan in elk geval weer bewijzen wie ik ben.

Wat ik wel gezien heb, in de anderhalf uur die ik wachten moest voor ik aan de beurt was, is dat een loonsverhoging voor ambtenaren ongepast zou zijn. Om vast te stellen wat een redelijk traktement voor ambtenaren zou zijn zou je de wachttijden bij de overheid moeten  vergelijken  met de tijden voor soortgelijke organisaties in het bedrijfsleven. Mijn schatting is dat daar tenminste vijftien procent verschil in zit en het lijkt dus redelijk om het salaris niveau van de ambtenaren op 85% van dat van het bedrijfsleven te houden.  Verder zou het wenselijk zijn om de wet van 11 april 1903 weer in te voeren, d.w.z.  de artikelen 358 bis, ter en quater van het Wetboek van Strafrecht,  die er in 1980 zijn uitgehaald                                                                                       Vijf procent eraf zou naar mijn smaak redelijker zijn dan vijf procent erbij. Misschien meent U dat een enkele ervaring op een enkel stadhuis geen maatstaf kan zijn voor het hele Nederlandse ambtenaren corps. Maar ik heb een kleine enquête gehouden onder mijn mede-wachtenden die gemiddeld heel wat vaker met ambtenaren te maken hadden dan ik en die vonden niets bijzonders aan een wachttijd van anderhalf uur. Dat maakte ze geregeld mee. Niet leuk natuurlijk, maar je leert er mee te leven.

Ik denk daar toch anders over. De tijd die ze verspillen met hun onderling geklets en hun bureaus die een kwartier leeg staan als ze even weg zijn om hun handen te wassen, wordt dubbel door U en mij betaald. In de eerste plaats omdat wij de belasting opbrengen waar hun salarissen van betaald worden maar ook omdat wij in de tijd die we daar hebben zitten wachten aan ons eigen werk niet toekomen. Als de EU bezwaren zou hebben tegen de herinvoering van straffen op stakingen en langzaamaan acties van ambtenaren, dan lost premier Rutte dat wel voor ons op.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .