Oosterwolde.

Als je naar Oosterwolde wil gaan kom je daar het gemakkelijkst door uit Amsterdam de A1 te nemen tot de afslag Muiderberg, dan de A6 tot Joure. In Joure dan de A7 tot Drachten en in Drachten de N31 naar Oosterwolde bij Appelscha.
Je zou daar naar toe kunnen willen om Marcel van Dam te helpen met de inrichting van zijn tuin. Marcel van Dam en Milou, zijn vrouw, hadden eerder dat jaar hun Landgoed De Steigerberg in Hulshorst verruild voor het Landgoed Morren in Oosterwolde. Maar dat ligt niet bij het Oldebroek in de buurt van Drachten. Er is nog een ander plaatsje Oosterwolde, kleiner en minder bekend. Dat ligt in de buurt van Elspeet in Gelderland. Het is maar dat U het weet.
De vroegere PvdA-minister en VARA voorzitter liet dit landhuis, nadat de vorige eigenaar in 2012 was overleden, helemaal restaureren. Daarbij zochten hij en zijn vrouw mensen zoals U, die als vrijwilliger konden komen helpen bij het herstellen van het monumentale groen van hun nieuwe landgoed.
Landgoed Morren is een rijksmonument en heeft een historisch park, een historische moestuin, een boomgaard en mooie lanen. De buurtbewoners uit Oosterwolde maken er graag een wandeling. Wie geïnteresseerd is, kon zich op maandag 31 oktober 2016 om half acht ‘s avonds melden bij Huize Morren voor een informatieavond over de nieuw op te richten werkgroep. U moest wel ‘een hart voor groen’ hebben en ‘de handen uit de mouwen willen steken’. Verder was voorkennis of ervaring niet vereist. „Iedereen die een zaag of een schoffel kon vasthouden was welkom bij Marcel. Het moest wel een leuke werkgroep worden, met mensen die samen goed bezig zijn”.
Aldus André Kaper van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland, die uitlegt dat het vrij gebruikelijk is dat een werkgroep met vrijwilligers het onderhoud op landgoederen verzorgt. „Vroeger konden dat soort landgoederen zichzelf bedruipen door middel van houtverkoop, maar tegenwoordig is er niet één landgoedeigenaar meer die van zijn landgoed leven kan. En mensen komen handen tekort, waardoor er klussen blijven liggen. Daarom vragen we de hulp van vrijwilligers.”
Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft sinds 2012 al 24 van dit soort werkgroepen opgericht, die landgoederen en buitenplaatsen onderhouden. De groepen variëren in grootte van vijf tot twintig personen. „De ene buitenplaats heeft drie hectare grond, het andere landgoed is 500 hectare”, zegt Kaper. Dat maakt natuurlijk verschil.
Voor de werkgroep die Morren moet gaan onderhouden, zochten Van Dam en de stichting niet meer dan vier of vijf mensen. „Maar als zich zeven mensen melden, zullen we niemand wegsturen.”

Hoe komt iemand, die eigenlijk nooit iets anders is geweest als VARA voorzitter en politicus aan al die landgoederen, vraagt U zich misschien af. Goede vraag. Ik weet het niet, maar ik weet wel dat Marcel, die intussen tachtig is, een goede koopman was in zijn werkzame leven. Hij zal het heus wel verdiend hebben allemaal. Maar als U gaat helpen kunt U het hem zelf vragen.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .