Helpen in Oosterwolde.

Als je naar Oosterwolde wil, kom je daar het gemakkelijkste door uit Amsterdam de A1 te nemen tot de afslag Muiderberg, dan de A6 tot Joure. In Joure vervolgens de A7 tot Drachten en in Drachten de N31 naar Oosterwolde bij Appelscha.
Je zou dat kunnen doen om Marcel van Dam te helpen met de inrichting van zijn tuin. Marcel van Dam en zijn vrouw Milou hadden eerder dat jaar hun Landgoed De Steigerberg in Hulshorst verruild voor het Landgoed Morren in Oosterwolde. Maar dat Morren ligt niet bij het Oldebroek in de buurt van  Drachten. Er is nog een ander plaatsje met dezelfde naam, kleiner en minder bekend. Dat ligt in de buurt van Elspeet in Gelderland. Het is maar dat U het weet.
De vroegere PvdA-minister en VARA voorzitter liet dit landhuis in het Elspeeter Oldebroek helemaal restaureren. Toen zochten hij en zijn vrouw mensen zoals U, die als vrijwilliger konden komen helpen bij het herstellen van het monumentale groen van hun nieuwe landgoed.
Landgoed Morren is een rijksmonument en heeft een historisch park, een historische moestuin, een boomgaard en mooie lanen. De buurtbewoners uit Oosterwolde maken er graag een wandeling. Wie geïnteresseerd was, kon zich op maandag 31 oktober om half acht ‘s avonds melden bij Huize Morren voor een informatieavond over de nieuw op te richten werkgroep. U moest daarvoor wel ‘een hart voor groen’ hebben en ‘de handen uit de mouwen willen steken’. Verder was voorkennis of ervaring niet vereist. „Iedereen die een zaag of een schoffel kon vasthouden was welkom bij Marcel. Het moet wel een leuke werkgroep worden, met mensen die samen goed bezig zijn”.
Aldus André Kaper van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland, die uitlegde dat het vrij gebruikelijk is dat een werkgroep met vrijwilligers het onderhoud op landgoederen verzorgt. „Vroeger konden dat soort landgoederen zichzelf bedruipen door middel van houtverkoop, maar tegenwoordig is er niet één landgoedeigenaar meer die van zijn landgoed leven kan. En mensen komen handen tekort, waardoor er klussen blijven liggen. Daarom vragen we de hulp van vrijwilligers.”

Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft sinds 2012 al 24 van dit soort werkgroepen opgericht, die landgoederen en buitenplaatsen onderhouden. De groepen variëren in grootte van vijf tot twintig personen. „De ene buitenplaats heeft drie hectare grond, het andere landgoed 500 hectare”, zegt Kaper. Dat maakt natuurlijk verschil.
Voor de werkgroep die Morren moest gaan onderhouden, zochten Van Dam en de stichting niet meer dan vier of vijf mensen. „Maar als zich zeven mensen zouden melden, zouden we niemand wegsturen.”

Hoe komt iemand, vraagt U zich misschien af, die eigenlijk nooit iets anders is geweest dan VARA voorzitter en politicus aan die landgoederen? Goede vraag. Ik weet het niet, maar ik weet wel dat Marcel, die intussen net als ik rond de tachtig is, een goede koopman was in zijn werkzame leven. Hij zal het heus wel verdiend hebben allemaal. Maar als U gaat helpen kunt U het hem zelf vragen.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .