Verkeersveiligheid.

De discussie over de verkeersveiligheid en de snelheidsgrens op de autowegen laat een belangrijk facet buiten beschouwing. Dat is het grote belang dat men in dit verband moet hechten aan een gelijkmatige snelheid  in het verkeer. Het blijkt in de praktijk veel belangrijker dat iedereen dezelfde snelheid aanhoudt en zo veel mogelijk op dezelfde baan blijft dan wat precies die gemeenschappelijke snelheid is. In Amerika waar vrijwel overal 60 mijl of honderd kilometer per uur wordt gereden is het verkeersbeeld rustiger en gemiddeld ook veiliger dan hier. Dat hangt samen met de regel dat men elkaar rechts mag inhalen als men daarbij in dezelfde baan blijft.

Amerika heeft wel meer regels die we hier profijtelijk en zonder uitvoeringskosten zouden kunnen introduceren. Zoals de regel dat je bij rood licht rechtsaf mag, zolang dat het overige verkeer niet hindert.

Maar een gelijkmatige en tegelijk zo snel mogelijke  afvoer van het verkeersaanbod is in het belang van iedereen, van de reiziger, van de overheid die toeziet op het verkeer en ook van de milieukundige die de uitstoot wil minimaliseren.

Een paar jaar geleden stond er een artikel van Sander Heijne in de Volkskrant waarin hij vertelde uitgevonden te hebben dat de ambtenaren van V en W het verkeerde rekenmodel hadden gebruikt om de fijnstof te meten op de A10 West. Per ongeluk of expres, dat wist hij niet helemaal zeker, maar omdat de minister van de verkeerde partij is zal wel expres geweest zijn.

Ik denk dat de minister van niets wist, maar dat het hier om het soort fout gaat dat in de overheid dagelijks voorkomt. Willen we die voorkomen dan zouden we overheid heel anders moeten gaan organiseren. Dat zou zeker de moeite waard zijn, maar we komen er niet aan toe want we hebben het te druk met andere dingen; met formeren bijvoorbeeld, zes keer in de tien jaar. Maar een aparte afdeling van de Rekenkamer waar men zich bezig zou houden met het bedenken van middelen om het functioneren van de overheid te optimaliseren zou zeker een goed idee zijn

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .