De winterrede van onze koning.

Erasmus werd ongeveer[1] vijf honderd vijftig jaar geleden geboren en overleed vier honderd tachtig jaar geleden, toen hij ongeveer zeventig was. Dat hij vijf honderd jaar geleden leefde is op zich dus juist

Gutenberg heeft niet zozeer de boekdrukkunst uitgevonden als wel het vervaardigen van losse drukletters, maar dat was inderdaad wat we nodig hadden om boeken op grotere schaal te drukken dan eerder mogelijk was. Vanaf 1460 ongeveer konden gedrukte boeken wel al worden gemaakt, maar het was toen nog steeds een ingewikkeld en duur proces en niet veel meer dan de helft goedkoper dan de oude manier. Dus dat veel van het werk van Erasmus toen gedrukt verkrijgbaar was is niet waar. Alles wat voor 1500 werd gedrukt is incunabel en heel zeldzaam. Pas daarna kwam het drukken goed op gang en Erasmus heeft dus alleen in zijn laatste levensjaren behoorlijk wat boeken kunnen wegzetten.

Als de koning dus in zijn kersttoespraak zegt:‘Eerder dit jaar opende ik in de Bibliotheek Rotterdam een tentoonstelling gewijd aan de beroemde Rotterdammer Desiderius Erasmus. Hij leefde 500 jaar geleden, niet zo lang na de uitvinding van de boekdrukkunst, het internet van de 16e eeuw. Erasmus was een van de eersten die daarvan profiteerde. Heel lezend Europa kende zijn werk,’

dan overdrijft hij wel wat. Of liever gezegd, dan heeft hij zich niet erg nauwkeurig en niet uitgebreid genoeg laten voorlichten.

‘In deze onzekere tijd’ zei hij verder, ‘zijn angst en woede begrijpelijke emoties. Maar boosheid kan geen eindstation zijn. De vrede waarnaar we zo verlangen, komt niet dichterbij als mensen afhaken en zich ingraven. Vrede begint met het beschermen van wat we delen en het aanwenden van alle positieve krachten. Zonder U, zonder jou, gaat het niet. Met Kerstmis worden we aangespoord niet op te geven. Elkaar niet op te geven. Ieder mens telt. Het licht van Kerstmis schijnt voor ons allemaal, en maakt ons opnieuw voor elkaar zichtbaar.’

Tot zover de koning, die kennelijk graag wil dat wij autochtonen wat vriendelijker gaan denken over allochtonen en ze meer in onze Nederlandse samenleving gaan opnemen. Ook op dat punt wordt hij, denk ik, niet erg goed voorgelicht. Het zijn niet zozeer de autochtonen die de allochtonen niet in de samenleving willen opnemen, het zijn de allochtonen die in hun eigen wijken zijn gaan wonen, de daar levende autochtonen goeddeels hebben weggepest en er nu hun eigen allochtone samenlevingen hebben gevestigd. En ik ben bang dat veel van die nieuwe landgenoten zijn goedbedoelde kerstboodschap helemaal niet hebben gehoord. Ze luisteren liever via schotelantennes naar berichten uit hun landen van herkomst. Dat zijn de landen die ze nog steeds als hun echte vaderland zien en hier verblijven ze vooral omdat je er zo gemakkelijk aan een inkomen kunt komen waar je niet voor hoeft te werken.

Het is dan ook geen toeval dat het inrijden met vrachtauto’s op kerstmarkten zelden door autochtonen wordt gedaan en dat er zoveel jonge Arabieren als jihadisten naar Syrië reizen om daar mee te doen aan een oorlog van de soennieten tegen de regering van andersdenkenden die daar aan de macht is. Soennieten als groep haten alles wat anders is dan zij zelf en we zouden er in West Europa goed aandoen om die godsdienst te verbieden en de mensen die die de bijbehorende cultuur niet vaarwel kunnen zeggen Europa weer uit te werken.

Om te beginnen lijkt het me een prima idee om moskeeën af te breken en islamscholen te sluiten. Verder denk ik dat we nergens meer wijken met uitsluitend of overwegend moslims moeten toestaan in Europa. Niet meer dan twee moslimgezinnen per blok hadden B&W van Rotterdam een generatie geleden gewild, maar dat mocht niet van de regering in Den Haag.Waar we met al die mensen heen moeten, die islamitisch willen blijven zal het grote probleem worden van de komende jaren, maar dat ze hier weg moeten, lijkt me niet te vermijden. Alle vriendelijke woorden van onze koning gaan niet helpen om mensen te integreren die moslim zijn en willen blijven.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .