Haal ze uit elkaar.

De drie partijen in het Palestina conflict waren weer eens at logger heads. Israël was nijdig omdat de Palestijnen, tegen eerdere afspraken in, internationale erkenning zochten. Dat vond ik wat onzinnig van Israël, want die erkenning hadden de Palestijnen al en het maakte bovendien geen verschil in de praktijk. De Palestijnen en Amerika waren boos, omdat de laatste groep Palestijnse moordenaars niet werd vrijgelaten, die Israël in het kader van het vredesproces terug had zullen sturen naar Ramallah.
Bovendien ging Israël door met het bouwen van nederzettingen in veroverd gebied, zodat intussen op de West Bank van een levensvatbare Palestijnse staat al geen sprake meer kan zijn.
Dat laatste leek me trouwens heel verstandig van Israël. Een onafhankelijke Palestijnse staat naast Israël op de West Bank is een recept voor een permanente toestand van oorlog. Het is evident dat daar niemand bij gebaat is en dat er dus gekozen moet worden tussen twee kwaden. Of de honderdjarige oorlog tussen Joden en Arabieren voortzetten of erkennen dat de Arabieren een oorlog, die ze zelf begonnen zijn, verloren hebben en daar nu de consequenties maar eens uit moeten trekken.

Arabische kinderen worden opgevoed in haat voor Israël. Zoals ze nu in Syrië elkaar afmaken, zo zouden ze ook graag hun joodse buren om het leven brengen als ze er de kans voor zouden krijgen. Die kans moet hun niet worden gegeven.
Voor de particuliere Arabieren is het verdrietig om niet terug te kunnen naar het land waar hun grootouders begraven liggen. Misschien kan dat later ooit nog eens, als een vrede lang genoeg geduurd heeft. Daarom is het ook hun belang dat er ooit kans op vrede komt. Die kans is er niet zolang twee staten op dat mini territoir ten westen van de Jordaan tegenover elkaar staan. Een verplaatsing van de Palestijnse bevolking naar een veilige plek duizend kilometer verderop is daarom de minst slechte oplossing en al het andere gaat niet helpen.
Dat de VS dat niet zo zien is jammer maar helaas. Misschien dat ze zich eens kunnen laten voorlichten in het Witte Huis door een commissie van echte deskundigen, die dan niet uit het State Department afkomstig zou moeten zijn.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .