Roermond van toen.

Mijn familie, zowel van vaders als van moeders kant, komt uit het Noorden. Mijn grootvader is min of meer per toeval in Roermond terecht gekomen, omdat hij als aannemer bij de bouw van  het Centraal Station  en van het Rijks Museum betrokken was. Cuypers heeft hem opdrachten bij een aantal grote werken in Limburg bezorgd. Je zou daarbij van nepotisme kunnen spreken, want Cuypers was zijn peetoom, maar zo dacht men daar indertijd nog niet over.

Mijn vader is in Amsterdam geboren, maar in Roermond opgevoed. Hij is nooit een echte Limburger geworden, net als zijn andere broers en zusters, maar zijn jongste zus trouwde met iemand die zo Limburgs was als maar kan. Hun kinderen zijn in het Zuiden blijven wonen en daar helemaal geworteld.

Waarom wij onze oom Harry zo’n echte Limburger vonden? Hij was klein met een zware stem en kon beter kaarten dan mijn neef  uit Amsterdam die meesterklasse bridge speelde. Als kinderen waren we allemaal dol op deze oom en mijn familie in Roermond, die ik bij de dodenherdenking laatst weer eens heb gezien, spreekt nog steeds over hem alsof hij er nog is.

Mijn broers en zusters zijn allemaal na hun studie in het Noorden gebleven, behalve een broer die bij Philips in Eindhoven is terecht gekomen. Dat noemen ze in Limburg het Noorden, maar vanuit Amsterdam is dat toch behoorlijk Zuidelijk. Ik denk dat de Limburgers gelijk hebben. Het verschil tussen Eindhoven en de Randstad is marginaal vergeleken met de verschillen tussen Limburg en de rest van Nederland. Sterker nog, de interne verschillen in Limburg zijn groter dan die tussen Eindhoven en de Randstad. Ik zou er niet meer kunnen wonen, in Roermond, daarvoor ben ik te veel een buitenstaander, maar ik kom er graag en de mensen zijn er aardig.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .