De euro en de integratie.

De euro is te hard voor Griekenland en een aantal andere zuidelijke landen. De schulden, die Griekenland aan de Europese gemeenschap en het IMF heeft, zijn te hoog om ooit nog te worden terugbetaald. De Griekse schulden zijn bovendien hoger dan uit de cijfers van de staatsleningen blijkt. Daarnaast zijn er rekening courant schulden via het Europese betaalmechanisme  en ook die zijn enorm. De lage interest politiek van de ECB camoufleert de oplopende schulden en ook dat is een ramp op termijn. Alles wat er de laatste jaren gedaan is om het Griekse probleem op te lossen heeft de zaak alleen maar erger gemaakt.

De noordelijke EU landen moeten uit de euro stappen en uit het gemeenschappelijke betalingsmechanisme. Dat betekent het einde van de EU in de bestaande vorm en het zal tot grote veranderingen in de Europese samenwerking leiden, maar het kan niet anders. Langer wachten maakt de zaak alleen maar erger.

Een Grieks faillissement is niet te vermijden. Alleen de vorm waarin dat plaats zal vinden staat nog open voor discussie. Niet alleen de Griekse schulden maar ook die van andere zuidelijke landen zullen moeten worden gesaneerd en daarin zullen de noordelijke landen diep in de zakken moeten tasten. Alleen dan is er in Europa een basis voor een hernieuwde samenwerking.

Het integratieprobleem van de niet westerse immigranten en de muntunie, dat zijn de twee grote problemen en al het andere valt daarbij eigenlijk in het niet.

 

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .