Rijkdom.

Wat rijk zijn voor je betekent hangt van je jeugd af. Een huis waar ik vroeger woonde, lag aan het water in Amsterdam Zuid, ergens aan de rand van een betrekkelijk arme buurt. Het werd gekocht door iemand die uit die buurt kwam en die het gemaakt had in het leven. Die man had zich zijn hele leven voorgenomen zo’n huis te kopen als hij het geld ervoor had. Toch was het niet echt een heel bijzonder huis. Maar voor hem in zijn kinderjaren en in die buurt was het dat wel geweest.

Voor mijzelf betekent rijkdom geen droomhuis, maar alle boeken en muziek die ik hebben wil. Kunnen werken en lezen wanneer ik daar zin in heb. Praten met vrienden. Reizen doe ik niet graag meer. Een dure auto, mooie hotels, ze doen mij weinig. Mooie kleren ook niet. Mijn eigen baas zijn, prettig werk, met mensen op wie ik gesteld ben, dat het goed gaat met kinderen en kleinkinderen, dat is het wel zo’n beetje. Mooi weer ben ik ook gevoelig voor, maar daar hoef je niet rijk voor te zijn.

Ik heb dus weinig met de gebruikelijke genoegens van de rijkdom, maar wel een uitgesproken hekel aan armoede. Niet in de zin van weinig geld en moeten nadenken bij wat je uitgeeft, maar van sjofel, ongeorganiseerd, hopeloos, gedeprimeerd en slechte smaak om je heen. Ik haat het gewelddadige egoïsme van de onrendabelen van Marcel van Dam, het liegen, de domheid, het opscheppen en het gebrek aan goede manieren.

Godsdienst is voor veel armen een gemakkelijk toegankelijke bron van organisatie, veiligheid, esthetiek, van alles eigenlijk dat zij missen in hun gewone leven. Ik zal de betekenis van godsdienst voor anderen daarom nooit onderschatten. Ook een godsdienst als de islam, die op de buitenstaander in veel opzichten de indruk maakt van ouderwetser en simpeler, ‘minder beschaafd’ te zijn dan de joodse godsdienst of het christendom, is toch beter dan fysieke en geestelijke armoede. Wij ervaren van de moslims in ons midden discriminatie, minachting, geweld en wetteloosheid, maar in hun eigen wereld staat de koran voor orde en recht. Hij verschaft identiteit en houdt een samenleving bij elkaar die de neiging heeft om in chaos uiteen te vallen. Dat is de reden waarom mensen in de armere delen van de wereld zich aan die godsdienst vastklampen. Zelfrespect is moeilijk als je arm bent, maar respect voor jezelf als gelovige, dat kan ook in arme landen, waar de samenleving in alle andere opzichten te kort schiet. Godsdienst is dus wel een vorm van rijkdom.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .