C.c. Claudius.

Tiberius Claudius Drusus werd in het jaar tien voor Christus geboren in Lyon, als de zoon van Decimus Claudius, een van de bekwaamste generaals van keizer Augustus. Hij was spastisch, liep mank en stotterde en werd om die redenen in zijn familie niet voor vol aangezien. Uiterlijk schoon was  niet zijn sterke kant en zijn vrouwelijke familieleden moesten in elk geval niets van hem hebben. Maar zijn vader, een rechtschapen mens, nam hem onder zijn hoede en zag toe op zijn opvoeding. Ook keizer Augustus zag wel wat in de jongen, die opvallend intelligent bleek te zijn, als je door zijn verlegenheid heen wist te breken.

In de intriges en moordpartijen van het Julisch-Claudische huis speelde Claudius geen rol, met als gevolg dat hij na de dood van zijn neef Caligula de enig overgeblevene was van de familie. De Germaanse lijfwacht van zijn voorganger nam hem onder haar hoede en zorgde ervoor dat hij als keizer werd aanvaard door de Senaat.

Claudius bleek een opvallend competente bestuurder en daarnaast een veroveraar. Hij maakte van de Rijn de officiële grens van het rijk en veroverde Engeland tot aan de grens met Schotland. Noord Afrika werd grondiger dan voorheen onder Romeins bewind gebracht. Hij stichtte de stad Keulen die hij naar zijn vrouw Agrippina vernoemde.

Hij verbeterde het rechtssysteem en de bestuurlijke organisatie van het rijk. Na Augustus  bleek hij de meest geslaagde bestuurder van zijn familie. Hij is waarschijnlijk vermoord door Zijn vrouw en werd opgevolgd door haar zoon uit een eerder huwelijk Nero, die door zijn wangedrag een einde heeft gemaakt aan het Julisch-Claudische huis.

 

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .