Brech gepakt.

Brech is opgepakt in Spanje, op een plek waar niemand hem gezocht zou hebben. Maar iemand herkende hem van de foto’s die wereldwijd zijn verspreid en waarschuwde de politie.

Het moet een opluchting zijn voor de nabestaanden van Nicky dat er nu een einde komt aan deze zaak en dat ze misschien wat meer te weten komen over de omstandigheden  waaronder Nicky gestorven is.

Brech was actief bij de verkennerij in Heerlen en Nuth en heeft jaren op een kinderspeelzaal in Brunssum gewerkt. Hij woonde in Simpelveld in Zuid Limburg en heeft in die buurt deel uit gemaakt van jeugdorganisaties. Wat er in die periode nog meer aan misdrijven door hem is gepleegd weten we niet, maar de man wordt binnenkort uitgeleverd aan Nederland en de politie zal hem zeker grondig ondervragen en zal vervolgens op grond van nieuwe feitenkennis nader onderzoek doen.

Wat je je bij kwesties als deze afvraagt is waarom er geen regel is die extra onderzoek vereist naar mannen die werkzaam zijn of willen zijn bij jeugdorganisaties. Het ligt zo voor de hand dat mannen in die categorie meer dan gemiddeld betrokken zijn bij kindermisbruik, dat zulk onderzoek daardoor gerechtvaardigd zou zijn en wel onafhankelijk van het bestaande strafrechtsysteem[1]

U mag er van uitgaan dat veel misbruik van kinderen niet bij de politie en de rechter terecht komt. Ouders willen hun kinderen tegen het onderzoek en de publiciteit beschermen en bovendien is de dader nogal eens een bekende of een familielid. Bewijs in dit soort zaken is vaak moeilijk, terwijl de ellende die onschuldige verdachten ondergaan erg groot is.

Als er geen betrouwbaar screening systeem kan worden opgezet zou het waarschijnlijk beter zijn om de bemanning van kleuterspeelzalen en andere jeugdorganisaties uitsluitend aan vrouwen over te laten.

 

[1] Ons strafrechtsysteem bevat veel bepalingen die strekken tot bescherming van verdachten tegen verdenkingen en onbewezen aantijgingen. Die bepalingen zijn bedoeld voor de bescherming van de gemiddelde burger tegen ondoordacht optreden van de politie. Ze zijn niet bedoeld voor screening van mensen als Brecht, die posities in de samenleving zoeken waarin hun kans op het bedrijven van kindermisbruik groter wordt.

 

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .