Europa en de matiging van geweld.

Het geweld van de twee wereldoorlogen heeft de herinneringen aan de Balkanoorlogen aan het begin van de twintigste eeuw wat doen verbleken. Toch overtroffen de moordpartijen die daarbij werden aangericht alles wat er in de afgelopen eeuwen in Europa is gebeurd.

Bij de bombardementen in de twee wereldoorlogen kwamen veel burgers om het leven en waren de vernietigingen van civiele doelen buiten iedere proportie. Maar doelbewuste uitroeiing van civiele populaties kwam eigenlijk niet voor, tenminste in het westelijk deel van de oorlog niet.

Dat was met de twee Balkanoorlogen wel anders. Daar werden doelbewust dorpen en hele regio’s uitgeroeid en was na afloop de beschaving terug naar het niveau van een paar eeuwen eerder.

Waarom we zo nodig het Oosten van Europa tot het beschaafde deel van de wereld moeten rekenen weet ik eigenlijk niet. Rusland met zijn communisme en zijn voorafgaande wrede tsarendom, was alles bij elkaar toch een stuk beschaafder dan landen als Roemenië en Bulgarije. De vrij willekeurige manier waarop we ooit grenzen tussen Europa en Azië hebben getrokken kan toch onmogelijk een reden zijn waarom we aan Bulgarije de voorkeur zouden geven boven bijvoorbeeld Oezbekistan. Het is niet de geografische ligging, maar het niveau van beschaving dat bepaalt wat wel en niet bij Europa hoort. En als je het goed bekijkt horen daar alleen toe het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en de landen ten Noorden daarvan en de rest niet. Ik zou er de voorkeur aan geven als de politieke organisatie van Europa de beschavingslijnen volgde en wij bijvoorbeeld niet langer door de rest van de wereld op een lijn zouden worden gesteld met ons buurland België.

 

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .