De boze Achilles.

Homerus leefde in een traditie van hoofse zangers die het geheugen vormden van een cultuur zonder schrift. Er was niet alleen geen boekdrukkunst, er was helemaal geen schrift en ook geen andere informatiedrager, behalve het geheugen van de mensen. Zangers als Homerus hadden dus een heel bijzondere functie. Zij onthielden hele stukken geschiedenis en konden die bij plechtige gelegenheden reproduceren. Het dichten en de muziek moet U daarbij vooral zien als geheugensteun. Ook als versiering natuurlijk, maar dat was een afgeleide functie. Als het verhaal niet gezongen en gedicht werd kon het simpelweg niet onthouden worden.
Voor de zangers had men een uitzonderlijke eerbied en dat is begrijpelijk. Een cultuur zonder informatiedragers is erg gehandicapt. Men had bij de oude Grieken scheepvaart en handel, er was ambacht en landbouw, men voerde oorlog, allemaal acties die organisatie en logistiek vereisen en dat moest zonder iedere vorm van communicatie anders dan de menselijke stem.
Dat was de reden waarom democratie in de tijd van Homerus niet voorkwam. De samenleving was noodzakelijk gelaagd, gedisciplineerd en hiërarchisch, omdat alleen de uitzonderlijk begaafden het klaar speelden om gemeenschappen bij elkaar te houden en te regeren en alleen als ze volledige gehoorzaamheid konden verwachten.
Bij Plato en Aristoteles is terug te vinden dat in de oudheid als de belangrijkste goede eigenschappen van een burger golden dat hij goed kon vechten ter verdediging van zijn stad en dat hij goed in het openbaar kon spreken. Als er geen kranten en andere media zijn, kan de publieke opinie alleen gevormd worden door redenaars op het forum.
Dat is de achtergrond waartegen men de Ilias lezen moet en waardoor de hardheid waarmee vriend en vijand bejegend werd beter begrijpelijk wordt. Als er geen efficiënte manieren van communicatie zijn, dan moet met de grootst mogelijke discipline worden gewerkt om het gedrag van burgers en manschappen voorspelbaar te houden.

 

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .