Peter, Pieter en Alexander.

Het ging tussen Peter R. De Vries, Pieter Klein, Alexander Pechtold aan de ene kant en Ebru Umar, de Nederlandse columniste van Turkse afkomst, aan de andere. Er zaten nog een paar andere mensen in het programma van Umberto Tan, maar die kwamen niet aan het woord. De eerste drie vielen over Wilders heen en Umar verdedigde hem. Tan probeerde om wat evenwicht in de discussie te houden.
“Wilders is het beste wat Marokkanen en Turken is overkomen”, zegt Umar. Wat ze kennelijk bedoelt is dat Wilders iets bespreekbaar maakt wat anderen onder de deurmat proberen te schuiven. En dat is dat er een verschil is tussen wat je vindt van Nederlanders van buitenlandse afkomst en van groepen buitenlanders die zich hier zijn komen vestigen en die er als groep criminele gewoontes op na houden.
Wilders heeft niets tegen Nederlanders die – zoals wij allemaal uiteindelijk – voorouders hebben die uit het buitenland komen. Hij is er  zichtbaar zelf een. Maar hij heeft terecht iets tegen identificeerbare groepen, die hier een buiten proportionele hoeveelheid criminaliteit veroorzaken en hij heeft iets tegen Nederlanders als De Vries, Klein en Pechtold, die dat verschijnsel proberen te verdonkeremanen, misschien omdat het ze zelf aan spontaan ethisch gevoel ontbreekt.
Zou er werkelijk iemand in Nederland zijn die oprecht meent dat Alexander Pechtold een beter mens is dan Geert Wilders of Peter R. de Vries een beschaafder iemand dan Ebru Umar? Als er al zo iemand is, dan zit er toch een steekje aan hem los.
We hebben met niet integreerbare buitenlanders een fiks probleem en wat De Vries en Klein aan het doen zijn is geen poging om van vreemdelingen landgenoten te maken, maar is het tegen elkaar opzetten van buitenlanders en gewone Nederlanders die in de volkswijken naast elkaar leven. Daar, in de volkswijken, is waar het integratieproces plaats moet vinden en niet in de studio’s van de omroepen of op de redacties van de kranten. De kans dat 12 tot 17 jarige Marokkanen en Antillianen van wie beide ouders niet in Nederland geboren zijn, verdacht worden van diefstal met geweld, is zesentwintig respectievelijk drieëntwintig keer zo groot als bij autochtonen. De kans dat eerste generatie Marokkaanse en Antilliaanse jongeren verdacht worden van diefstal met geweld is respectievelijk eenendertig en tweeëndertig keer zo groot.
Wie daar geen oog voor heeft is ziende blind en wie daar niet van horen wil is horende doof. Die hele affaire van minder, minder en het strafproces Wilders II, dat daar uit is voortgevloeid, is een schande voor de Nederlandse samenleving en we zouden veel beter af zijn zonder Peter R. de Vries, Pieter Klein en Alexander Pechtold. Maar helaas, het is niet anders, ze zijn er en ze hebben vrijheid van meningsuiting.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in beschaving, ethiek, maatschappelijk, Nederland. Bookmark de permalink .