Oss, als het moet.

Ik wil het eerst even met U hebben over een commentaar van Karel van het Reve op de Politieke Herinneringen van een Randfiguur, een van de vele werken van Jacques de Kadt.

Hij schreef dit commentaar in reactie op een stuk van Bart Tromp in Maatstaf. Ik heb het stuk van Van het Reve niet op het internet kunnen vinden en moet U dus verwijzen naar Tirade van mei 1977 of naar deel 4 van zijn ( Van het Reves ) verzamelde werk, pag. 751 e.v. .
Wat Van het Reve daar over De Kadt zegt snijdt meer hout en getuigt van meer eruditie dan alles wat Tromp en anderen ooit over hem geschreven hebben.
De Kadt is een belangrijke man geweest met even grote fouten als kwaliteiten en hij verdient het om de aandacht te krijgen van Karel van het Reve, de beste essayist die wij de vorige eeuw in Nederland hebben voortgebracht.
De vergelijking die Van het Reve in zijn De Kadt essay maakt tussen Willem Drees en Willem Elsschot, om een leuk detail eruit te halen, is heel scherpzinnig. Hij maakt haar in het kader van zijn betoog over de waardering van mensen in hun eigen tijd en de waardering van latere generaties.
Bart Tromp heeft bij mijn weten zoiets origineels nooit geschreven en ik weet ook vrij zeker dat over vijftig jaar er niemand meer zal zijn die nog weet wie Bart Tromp geweest is. Maar De Kadt kennen ze dan nog wel en Karel van het Reve ook. Van het Reve heeft veel meer en zeker scherpere kritiek op De Kadt dan Tromp, maar toch krijg je als je hem leest meer respect voor De Kadt dan uit die betrekkelijk saaie eulogie in Maatstaf.

De Kadt kwam uit Oss, een groot Brabants dorp, dat meer talent heeft voortgebracht dan enig ander dorp van dezelfde omvang. Ik noem een paar van die talenten, maar als U Wikipedia erop naslaat vindt U er veel meer.

Dat zijn stuk voor stuk mensen die de moeite waard zijn en ver buiten Oss bekend. Toch zult U zelf weinig mensen kennen die er vandaan komen en er niet geboren zijn. Ossenaren zijn eigen volk als het ware. U kunt ze overal in Nederland aantreffen en ook wel daarbuiten. Maar mensen van elders die in Oss zijn gaan wonen voor hun plezier, ik ken er geen.

 

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Nederland, zo maar wat. Bookmark de permalink .