Britta Böhler

Britta Böhler komt uit Freiburg. Dat is een van die oude Duitse universiteitsstadjes waar Duitsland er veel van heeft en waar de kwaliteit van het onderwijs zoveel beter bewaard is gebleven dan in de universiteiten h.t.l. .

Ze heeft daar rechten en politieke wetenschappen gestudeerd met rechtsfilosofie als promotieonderwerp[1]. Ze was zes jaar lang advocaat in Duitsland en woont en werkt sinds 1991 in Nederland, bijna 27 jaar nu. Britta Böhler won in 2003 de Dekenprijs voor de beste Amsterdamse advocaat en kreeg in 2005  de Clara Meijer-Wichmann penning, als erkenning voor haar inzet voor de mensenrechten. Op 1 januari 2012 werd ze benoemd tot bijzonder hoogleraar advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam.

Haar kantoor, Böhler advocaten op de Keizersgracht, heeft vooral dank zij haar, een uitstekende naam in de strafrechtwereld en waarom het omgedoopt is in Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers is mij niet helemaal duidelijk.

Ulli d’Oliveira was in zijn werkzame leven hoogleraar internationaal privaatrecht, nationaliteitsrecht en vreemdelingenrechten. Een uitstekende jurist, Ulli en bovendien een aardige vent. Maar met strafrecht heeft hij zich nooit bezig gehouden, bij mijn weten. Ties Prakken wel, maar haar relatie met Ulli d’ Oliviera was een persoonlijke, geen professionele. Wie Ties Prakken vergelijkt met Britta Böhler kan onmogelijk voor de eerste kiezen, niet als juriste , niet als hoogleraar en zeker niet als advocaat.

Beide voormalige echtelieden, Prakken en d’Oliveira moeten nu tegen de tachtig lopen en zijn zeker niet mee actief in praktijk van het kantoor Böhler.

Vroeger heette een advocatenkantoor naar de oudste nog praktiserende compagnon. Later mocht je de naam houden ook al was de naamgever niet langer een kantoorgenoot. Maar dat een kantoor genoemd wordt naar iemand die er nooit deel van uit gemaakt heeft is volgens mij nieuw. En dan bovendien iemand van wie de kwaliteit ver achter blijft bij die van de oprichter en oorspronkelijke naamgever, dat is raar.

Ik ben benieuwd wat de deken daarvan vindt.

[1] In Duitsland is het de gewoonte om af te studeren met een promotie. En Duits proefschrift of Dissertation  is te vergelijken met een uitgebreide scriptie. Wat wij hier onder een dissertatie verstaan is in Duitsland een Habilitationsschrift; zie  https://de.wikipedia.org/wiki/Habilitationsschrift

 

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in recht. Bookmark de permalink .